Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης ήταν αυτός που πρώτος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις για 120 δόσεις και πως σημασία έχει το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τη νέα χρονιά – όπως τονίζαμε στο www.enikonomia.gr- ενώ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η όποια νέα ρύθμιση θα είναι στοχευμένη: «Για τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί πριν εξαγγείλουμε ο,τιδήποτε θα πρέπει να τις μετρήσουμε δηλαδή πρέπει να δούμε πόσες υποχρεώσεις δημιουργήθηκαν στην κρίση, τι χαρακτήρα έχουν, τι διάρκεια έχουν και ποιες είναι οι δυνατότητες των επιχειρήσεων να τις διαχειριστούν. Ξαναλέω προφανώς, πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση και παρέμβαση. Αλλά θα προσπαθήσουμε η αξιολόγηση και αυτή η παρέμβαση να είναι όσο πιο εξατομικευμένη γίνεται για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να μείνουν ζωντανές. Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει χαρακτήρα της γενικευμένης παρέμβασης».
Η «χαριστική βολή»: Απέσυραν τις 120 δόσεις για χρέη σε Δήμους
Τα «μηνύματα» όμως προς τους υπερχρεωμένους που αναμένουν μια «γενναία» ρύθμιση για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, δεν εξαντλήθηκαν εκεί: Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε στη Βουλή… με άλλους όρους, πριν καν ψηφιστεί, η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών προς τους Δήμους σε 120 δόσεις. Αρχικά η διάταξη επέτρεπε ακόμη και σε παλαιούς οφειλέτες –όπως για παράδειγμα εκείνους που είχαν λάβει πρόσφατα ειδοποιητήρια για να εξοφλήσουν «φουσκωμένα» πρόστιμα 5 και 6 ετών πίσω από παράνομη στάθμευση- να καταβάλλουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις… Η διάταξη όμως αποσύρθηκε και επαναδιατυπώθηκε και βάση της νέας διατύπωσης δίνεται η δυνατότητα για εξόφληση μέχρι και σε 100 δόσεις -και όχι 120 όπως αρχικά- μόνον των χρεών που «γεννήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας, εξαιρώντας έτσι παλαιότερα χρέη. Συγκεκριμένα, μέχρι και σε 100 δόσεις θα μπορούν να διευθετηθούν τα χρέη που βεβαιώθηκαν σε ΟΤΑ από τις 15 Φεβρουαρίου του 2020 και μετά ή θα βεβαιωθούν έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την αλλαγή μετά το ασφυκτικό πρέσινγκ των θεσμών.
Το… μήνυμα για εξωδικαστικό και 240 δόσεις
Το κυβερνητικό επιτελείο όμως και με μία άλλη κίνηση έστειλε ακόμη ένα μήνυμα σε όσους αυτή την στιγμή «πνίγονται» στα χρέη: «Αν θέλετε να διευθετήσετε τις οφειλές σας υπάρχει και το Πτωχευτικό Δίκαιο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός». Με τροπολογία στην Βουλή πήγε πίσω χρονικά την εφαρμογή του Πτωχευτικού… Όλως τυχαίως ο εξωδικαστικός –που περιλαμβάνεται στο Πτωχευτικό Δίκαιο και ρυθμίζει τα χρέη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων σε 240 δόσεις, αλλά με «σκληρούς» όρους- θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου του 2021.
Και ίσως έχει τη σημασία του το ότι ο εξωδικαστικός μετατέθηκε για τον Ιούλιο, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2021 θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούνται τα υπέρογκα χρέη που «πάγωσαν» και συσσωρεύτηκαν από το πρώτο lockdown και μέχρι τον Νοέμβριο.
Πότε ενεργοποιείται η πλατφόρμα για 240 δόσεις
Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στους οφειλέτες – πριν από την πτώχευση – να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/).
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος». Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι και 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.
Προσοχή όμως: Για να υποβάλει ο οφειλέτης τη σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς, για παράδειγμα στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Υπό κανονικές συνθήκες, λοιπόν, η ενεργοποίησή του Πτωχευτικού θα γινόταν από την 1η Ιανουαρίου, όμως μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουλίου.
Και σίγουρα θα αποτελέσει την πρώτη εναλλακτική για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη «βουνό» που συσσωρεύτηκαν ελέω της πανδημίας. Όσον αφορά στις μεγάλες εταιρείες με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ; Εκείνες «πατώντας» στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να απευθυνθούν για τη διευθέτηση των χρεών τους από την 1η Μαρτίου του 2021… μέσω των δικαστηρίων.