Από τον Σαράντο Θεοδωρόπουλο
RINGEL όπως DECUMANUS MAXIMUS
Μια μικρή ιστορία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γύρω από τη Μάχη της Κρήτης όπως την είπαμε στο Κοντομαρί.
Στην Κρήτη τους Γερμανούς Αλέξιπτωτιστές τους “γλίτωσαν” σε πολλές περιπτώσεις οι αλπινιστές της 5ης Ορεινής Μεραρχίας.
Διοικητής τους ήταν ο Αυστριακός Στρατηγός Julius Ringel. Ο στρατηγός Ringel ήταν εγκληματίας πολέμου και αγαπούσε πολύ την αρχαιότητα. Τόσο που απήγαγε φεύγοντας από την Κρήτη ένα αμύθητο θησαυρό από αρχαία αντικείμενα.
Τις κλοπές του Ringel περιγράφει εύγλωττα ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων στο άρθρο του “Η Τύχη των Αρχαιοτήτων της Κρήτης κατά τον Πόλεμον” ( περιοδικά Χρονικά Ηρακλείου 1947).
Εκεί μάλιστα γράφει ότι ο Ringel προκειμένου να χωρέσει στις αποσκευές του κάποια από αυτά τα πριόνιζε και τα έκοβε ώστε να τα επανασυνθέσει στη βίλα του στο Γκρατς ή εκεί που θα τα εξέθετε μετά τον πόλεμο ( όπως DECUMANUS MAXIMUS).
Mετα το τέλος του πολέμου ο, Ληξουριώτης , γνωστός και μεγάλος αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος( κατά τα άλλα , δεξιός και ολίγον χουντικός μετέπειτα) κατ’ απονομή συνταγματάρχης του Στρατού, εντόπισε και επαναπάτρισε πολλές αρχαιότητες.
Στο Μουσείο του Γκρατς με τη συμβολή του νεαρού τότε, λέκτορα Πολύχρονη Ενεπεκίδη εντόπισε αρχαία αντικείμενα. Κατέσχεσε όσα από αυτά δεν είχαν καθαρά πιστοποιητικά προέλευσης και τα επαναπάτρισε το 1948.
Σώζεται η απόδειξη παραλαβής των αντικειμένων αυτών από τον Νικόλαο Πλάτωνα.
Δεν τα είχε βρει όλα
Το 2017 οι άξιοι Αρχαιολόγοι και Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ κατόρθωσαν να να εντοπίσουν άλλα 26 αντικείμενα της λείας του Ringel και να τα επαναπατρίσουν.
Αγνοούνται ακόμη πάνω από 100 σημαντικές αρχαιότητες που εκλάπησαν από την Ελλάδα στον Πόλεμο και την Κατοχή, που περιγράφονται στο έργο ” Ζημίαι”, που συνέταξαν το 1946 κορυφαίοι Έλληνες Αρχαιολόγοι, οι περισσότεροι μέλη του ΕΑΜ .