Η Έλια Ψυλλάκη, Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσίασε στις 16 Αυγούστου 2021 προσκεκλημένη ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο IUPAC | CCCE 2021της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (International Union of Pure and Applied Chemistry – IUPAC) και του Καναδικού Συνέδριου και Έκθεσης Χημείας (Canadian Chemistry Conference and Exhibition) με διοργανώτρια χώρα τον Καναδά. Το Συνέδριο λόγω της πανδημίας διεξάχθηκε διαδικτυακά (online event), από 13 έως 20 Αυγούστου 2021 και διοργανώθηκε από την Καναδική Εταιρεία Χημείας, την Καναδική Εθνική Επιτροπή για το IUPAC και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά.
Ο τίτλος της προσκεκλημένης ομιλίας της Καθ. Έλιας Ψυλλάκης ήταν «Πράσινη Αναλυτική Χημεία: Αποκαταστώντας το όραμα» (Green analytical chemistry: Restoring the vision) και παρουσιάστηκε στη Συνεδρία «Διεθνής Πράσινη Χημεία» (Green Chemistry International) με συντονιστή τον Καθ. Paul Anastas (Yale University, ΗΠΑ), ιδρυτή του τομέα της Πράσινης Χημείας. Στην ομιλία της η Έλια Ψυλλάκη ανέπτυξε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης και έρευνας του τομέα, συζήτησε τα λάθη και εμπόδια ανάπτυξης αυτού στο παρελθόν, εντόπισε τις σύγχρονες προκλήσεις και τις αναγκαίες δράσεις για να αντιμετωπιστούν, ενώ τέλος παρουσίασε το μέλλον του τομέα της Πράσινης Αναλυτικής Χημείας προς όφελος της επιστήμης, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Το Συνέδριο IUPAC | CCCE 2021 είναι το μεγαλύτερο συνέδριο Χημείας για το 2021 και φιλοξένησε ταυτόχρονα την 51η Γενική Συνέλευση της IUPAC, το 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χημείας και το 104ο Καναδικό Συνέδριο και Έκθεση Χημείας. Με το θέμα «Επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων με τη χημεία» (Solving global challenges with chemistry) το πρόγραμμα της IUPAC | CCCE 2021 έδωσε έμφαση στον ζωτικό ρόλο της χημείας στο μέλλον της κοινωνίας. Τα θέματα του συνεδρίου υπογράμμισαν τη σημασία της χημείας στην ενέργεια, την υγεία, την κοινωνία, τη βιωσιμότητα και την ανακάλυψη και ανάπτυξη των συνόρων. Επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης έδωσαν διαλέξεις στην ολομέλεια, για να ηγηθούν καθενός από τα πέντε θέματα, σε συλλογικά 85+ τεχνικά συμπόσια. Υπενθυμίζεται ότι η IUPAC είναι η διεθνής ομοσπονδία εθνικών συμβαλλόμενων οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τους χημικούς στις αντίστοιχες ανεξάρτητες χώρες όπως εθνικές ενώσεις χημείας, εθνικές ακαδημίες επιστημών ή άλλα αντίστοιχα σώματα που εκπροσωπούν (σε εθνικό επίπεδο) χημικούς. Η IUPAC ιδρύθηκε το 1919, ως διάδοχη οργάνωση του Διεθνούς Κογκρέσου Εφαρμοσμένης Χημείας (International Congress of Applied Chemistry), με στόχο την πρόοδο της χημείας.