12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Γιατί θα χρειαστούμε εμβόλια 2ης και 3ης γενιάς για να ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό

Ημερομηνία:

Της Φάνης Χαρίση

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως η Δέλτα, έχουν στρέψει τις φαρμακευτικές εταιρίες στις δοκιμές προκειμένου να ετοιμάσουν εμβόλια 2ης και 3ης γενιάς τα οποία θα είναι αποτελεσματικότερα έναντι των επιθετικών μεταλλάξεων.

Με την πανδημία να συνεχίζει να δείχνει τα «δόντια» της μέσω των μεταλλάξεων -όπως η Δέλτα- και τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα να είναι υψηλός, δικαιολογημένα προβληματίζει τους ειδικούς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι ειδικοί διαβλέπουν ότι θα χρειαστούμε 2η και 3η γενιά εμβολίων, δηλαδή τροποποίηση των υπαρχόντων τα οποία θα είναι πιο ενισχυμένα έτσι ώστε να έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των μεταλλάξεων όπως η Δέλτα ενώ κάποιοι ανησυχούν ότι η πανδημία θα χρειαστεί μια πενταετία για να κάνει τον κύκλο της και να τελειώσουμε μαζί της.

«Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την πανδημία. Δηλαδή από τη στιγμή που προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε γρήγορα τείχος, αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης και να εκριζώσουμε τον ιό. Λέγαμε με 80%-85% ποσοστό εμβολιασμένων δεν θα νοσούσε κανείς. Πώς θα γίνει αυτό; Αφού προσβάλλονται και οι εμβολιασμένοι. Που σημαίνει ότι ο στόχος στο άμεσο μέλλον -αυτό είναι το κυριότερο μήνυμα και η μεγαλύτερη ανησυχία- δεν είναι εφικτός, δηλαδή να τελειώσουμε με την πανδημία σε ένα-δύο χρόνια. Αυτοί που πρόβλεψαν ότι θα μας πάρει μια πενταετία έχουν δίκιο, με την έννοια ότι ο ιός διασπείρεται και μέσω των εμβολιασμένων, μεταλλάσσεται και σίγουρα θα δημιουργήσει στελέχη ανθεκτικά και στα εμβόλια και θα χρειαστούμε 2η και 3η γενιά εμβολίων» είπε στο Sputnik ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

Αναφερόμενος στη λεγόμενη αναμνηστική δόση ο διευθυντής της ΜΕΘ είπε «τα εμβόλια που έχουμε δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα» και ότι «δοκιμάζονται εμβόλια που να πιάνουν και τις μεταλλάξεις, ούτως ώστε η αναμνηστική δόση να είναι με τα νέα εμβόλια».

Την άποψη ότι η μετάλλαξη Δέλτα «έχει αλλάξει τα δεδομένα» της πανδημίας εξέφρασε στο Sputnik και ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας.

«Φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Δέλτα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη» είπε προσθέτοντας ότι εάν η πανδημία συνεχίσει να εξελίσσεται όπως μέχρι στιγμής, «θα χρειαστούμε πιο ενισχυμένα εμβόλια».

«Ούτως ή άλλως θα βγουν άλλα εμβόλια. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες δουλεύουν στην ανάπτυξη εμβολίων που θα είναι πιο αποτελεσματικά στα πιο επιθετικά στελέχη όπως το Δέλτα, το Έψιλον και το Λάμδα στη νότια Αμερική. Άρα θα πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικότερα εμβόλια σε αυτά τα στελέχη» τόνισε και χαρακτήρισε θετικό ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ότι «δεν μας έχουν αφήσει εντελώς απροστάτευτους γιατί φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά τη νοσηρότητα και τη θνητότητα».

Στην προετοιμασία των φαρμακευτικών εταιριών για τα 2ης γενιάς εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία θα είναι αποτελεσματικότερα στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης.

«Οποιοδήποτε εμβόλιο πριν κυκλοφορήσει πρέπει να περάσει τη διαδικασία αξιολόγησης των μεγάλων ρυθμιστικών οργανισμών δηλαδή του ΕΜΑ για την Ευρώπη και του FDA για τις ΗΠΑ. Βρίσκονται υπό δοκιμή εμβόλια τροποποιημένα για να είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις του ιού, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ακόμα στη διαδικασία των δοκιμών και περιμένουμε να εγκριθούν πρώτα από τον αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων ώστε να πάρουν άδεια. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο και μόνο εφόσον οι εταιρείες υποβάλλουν το αίτημα της έγκρισης και τη λάβουν, τότε μπορούμε να έχουμε διαθέσιμα στοιχεία και εικόνα» ανέφερε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ