22.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

«Να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του Μίκη»

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, πιθανότατα την επόμενη Παρασκευή ● Η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του και οι προσπάθειες για την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών του έργου του.

Την αταλάντευτη θέλησή τους να εφαρμόσουν την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τον τόπο ταφής του εκφράζουν οι φορείς των Χανίων που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη σορό του στα πατρώα εδάφη. Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης με επιστολή που είχε αποστείλει από τον περασμένο Οκτώβριο στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αναφέρεται στις οδηγίες που είχε δώσει στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και στον προσωπικό του φίλο και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη. Την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, εκεί όπου αναπαύονται ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του, είχε εκφράσει και προσωπικά προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση από το ΚΚΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» για το συγκεκριμένο θέμα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να υπάρξει και νομική κατοχύρωση ώστε να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης της τελευταίας του επιθυμίας.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, τονίζει πως ο ίδιος ο συνθέτης είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά, επισημαίνοντας πως στην ουσία το μόνο που έχει να κάνει ο Σύλλογος είναι να σεβαστεί και να εκτελέσει τις εντολές του ίδιου του εκλιπόντος, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. «Πέφτει σε εμάς το χρέος να σεβαστούμε και να τηρήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη αλλά και να διατηρήσουμε ζωντανό για τις επόμενες γενιές το έργο και την ακτινοβολία του», αναφέρει ο κ. Αγοραστάκης.

Ο Μίκης με τους γονείς και τον αδελφό του.

Αναφερόμενος στη σύνδεση του Μίκη Θεοδωράκη με τα Χανιά, ο κ. Αγοραστάκης τονίζει πως ο συνθέτης έζησε περιστασιακά και κατά διαστήματα στο σπίτι στον Γαλατά όπου και συνέθεσε μερικά από τα μεγάλα έργα του, όπως τους «Λιποτάκτες», την «Αντιγόνη» αλλά και τη μουσική του τραγουδιού «Ομορφη Πόλη». Η τελευταία επίσκεψη του Μίκη στα Χανιά έγινε το 2017 οπότε και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το πατρικό του σπίτι.

Ηδη με τις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος mikisguide.gr, που αποτελεί την πληρέστερη βάση δεδομένων για την εργογραφία του, ενώ στο σπίτι της οικογένειας, που πλέον έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου Χανίων, πρόκειται να στεγαστεί το ψηφιακό μουσείο για την ανάδειξη του έργου του. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δημοσιογράφος Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, τονίζει πως υπάρχει ένα τεράστιο έργο του, κυρίως στην κλασική μουσική, το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. «Είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου, η ανάδειξη του έργου αυτού και ήδη υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός. Οι βασικές παρακαταθήκες για τη στενότερη σύνδεση του Μίκη με τα Χανιά μπήκαν πριν από 16 χρόνια στο μεγάλο συνέδριο για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του που πραγματοποιήθηκε στην πόλη με δεκάδες ομιλητές από πολλές χώρες του κόσμου», αναφέρει ο ίδιος.

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο μικρό νεκροταφείο του Γαλατά, σε χώρο που έχει ήδη ετοιμαστεί με ευθύνη του Συλλόγου Φίλων και σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από τον τοπικό δήμο. Το μνήμα που θα υποδεχτεί τη σορό του έχει ήδη κατασκευαστεί ενώ εκτός απροόπτου η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Γαλατά.

Το μνήμα που θα υποδεχτεί τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του προγραμματίζεται να μεταφερθεί στην Κρήτη με πλοίο, κάτι που επίσης είχε εκφράσει ο ίδιος ως επιθυμία αναφερόμενος στην πρώτη φορά που έφτασε στο νησί και στα ιδιαίτερα συναισθήματα που του προκάλεσε η εμπειρία αυτή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλει την κράτηση και απέλαση των 2 μελών του Grup Yorum

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα...

Δύο διασώσεις αλλοδαπών πεζοπόρων σε μία μέρα στα Χανιά

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά πραγματοποίησε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις...

«Η Νόσος Alzheimer αλλιώς»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer,...