13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Χοιρινό με το σέλινο

Παίρνομε το σέλινο ολόκληρο με τη ρίζα του. Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Όχι γκουρμέ που βάζουν μόνο τις φούντες του σέλινου. Το πλένομε. Καθαρίζομε τη ρίζα όπως την πατάτα. Την κόβομε στα τέσσερα. Καθαρίζομε το σέλινο από τα ξερά φύλλα. Κόβομε σε 10 πόντους περίπου μήκος. Το πιάνομε και το σπάμε καλά – καλά. Το στραπατσάρομε. Το βράζομε, το σουρώνομε, το αλατίζομε. Πλένομε το κρέας, χοιρινό, που το κόβομε σε κομμάτια. Το βάζομε στο τσικάλι με μια φλυτζάνα ελαιόλαδο. Το αλατίζομε, το πιπερώνομε. Το τσιγαρίζομε καλά, καλά. Ψιλοκόβομε μέσα στο κρέας ένα κρεμμύδι. Όταν τσιγαριστεί και το κρεμμύδι ψιλοκόβομε 2-3 ώριμες ντομάτες. Αφήνομε να ψηθούν. Κατόπιν βάζομε μια κουταλιά ντοματοπελτέ που τον έχομε διαλύσει σε μια φλυτζάνα νερό. Το ρίχνομε στο κρέας. Ψήνομε το κρέας ρίχνοντας από λίγο νερό όταν χρειάζεται. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο και η σάλτσα έχει μείνει με το λάδι, χωρίς υγρά, γιατί το σέλινο αφήνει, βάζομε μέσα το σέλινο και ψήνομε μαζί με το κρέας. Όταν πιει τα υγρά η σάλτσα και μείνει ξανά με το λάδι είναι έτοιμο το φαγητό.
Πολύ νόστιμο. Γίνεται και χωρίς ντομάτα, αυγολέμονο, συνηθισμένο. Γίνεται και με αυγολέμονο πηχτό.
Στη Σμύρνη τα Χριστούγεννα είχαν απαραιτήτως χοιρινό με το σέλινο. Αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς μου της Σμυρνιάς, και του μπαμπά μου. Αλλά και της μαμάς μου που ήταν βέρα Κρητικιά.
Το έφτιαχναν και στην Μικρά Ασία και εδώ. Και μη μας πουν οι Τούρκοι πως είναι κι αυτό δικό τους φαγητό, γιατί αυτοί δεν τρώνε χοιρινό.
Τώρα να γελάσομε λίγο. Μου θυμίζουν τα κακομαθημένα παιδάκια που όταν έβλεπαν κάτι στα άλλα παιδάκια και δεν το είχαν αυτά, τους το βουτούσαν και έλεγαν βλοσυρά: «… κό μου είναι… κό μου». Έτσι και οι Τούρκοι: Όλα δικά τους είναι. Ακόμα και τα φαγητά μας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...