Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί ανά τον πλανήτη είναι η ζοφερή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε τους ανεμβολίαστους πως έρχεται «ένας χειμώνας βαριάς ασθένειας και θανάτου». Την ίδια ώρα στην Ελλάδα από την Κυριακή τίθενται σε ισχύ οι αυστηρότεροι κανόνες εισόδου στη χώρα, ενώ ο Θάνος Πλεύρης από πλευράς του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, αλλά και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Στο τραπέζι νέα μέτρα
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, o υπουργός, τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.
Όπως έγραψε το ethnos.gr, στις σκέψεις της κυβέρνησης μετά και τον συναγερμό για τη Μετάλλαξη Όμικρον είναι να εφαρμοσθούν κάποιοι νέοι περιορισμοί με το νέο έτος, ώστε να έχουν περάσει οι γιορτές και να μην επηρεασθεί η αγορά και η οικονομία.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εισηγήσεις ειδικών αλλά και διαφόρων στελεχών προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, να υπάρξει ένα mini lockdown εάν αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά τις γιορτές, εισηγήσεις που όμως μέχρι στιγμής δεν γίνονται αποδεκτές και δεν συζητούνται καν. Προς ώρας η κυβέρνηση συζητά να εφαρμόσει «λάιτ» μέτρα μετά τις γιορτές τα οποία όμως θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους στις κοινωνικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα:
- Εξετάζονται νέα μέτρα στην εστίαση. Να επιβληθεί εκ νέου ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια (από 10 άτομα σε 6). Οι σκέψεις είναι να υπάρχει ξανά ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι πλέον τη νύχτα δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας επί της ουσίας. Μέτρο που στην ουσία θα περιορίζει τους εμβολιασμένους οι οποίοι άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.
- Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες θα επιβληθούν παντού και στους εξωτερικούς χώρους, εάν τα νέα κρούσματα αυξηθούν δραματικά.
- Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Κάτι που επρόκειτο άλλωστε να εφαρμοσθεί πριν από λίγες εβδομάδες όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, αλλά οι φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις πάγωσε το σχέδιο.
- Πολλά κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί πια τα θετικά μέτρα και οι παροχές και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες πιο πιεστικές λύσεις για τους εμβολιασμούς. Κάτι που όμως προβληματίζει δεόντως το υπουργείο Υγείας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr.
Πού οφείλεται ο παγκόσμιος πανικός
Την άποψη πως μπαίνουμε σε μία εκρηκτική στροφή με τον κορονοϊό και ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι πολύ επικίνδυνοι για την Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης όμικρον διατύπωσε στο «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του Open ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσας.
Απαντώντας σε ερώτημα γιατί έχει προκληθεί παγκόσμιος πανικός ο Γιάννης Πρασσας σημείωσε: «Ο πανικός έχει προκληθεί γιατί έχουμε μία νέα παραλλαγή η οποία συνδυάζει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία εξ αρχής ήταν τα χαρακτηριστικά που είχαμε ορίσει σαν επιστημονική κοινότητα ότι θα ήταν τα χαρακτηριστικά ενός συναγερμού για μια καινούρια παραλλαγή. Αυτό το καινούριο που φέρνει αυτή η παραλλαγή, το βλέπουμε, το έχουμε τεστάρει στο εργαστήριο το βλέπουμε και επιδημιολογικά πλέον είναι το ότι μπορεί και ξεγλιστράει πάρα πολύ καλά από τα αντισώματα τα οποία έχουμε χτίσει ήδη όσοι είμαστε εμβολιασμένοι ή όσοι έχουμε νοσήσει σε προηγούμενη στιγμή. Αυτό δε σημαίνει ότι ξεγλιστράει πλήρως από την άμυνά μας. Σημαίνει ότι η μία γραμμή άμυνας που έχουμε που είναι τα αντισώματα χάνει την ισχύ της. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ως τώρα στις αλυσίδες μετάδοσης συμμετείχαν κατά βάση στη μεγάλη μεγάλη πλειοψηφία οι ανεμβολίαστοι. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται μία μετάλλαξη στη οποία θα συμμετέχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και οι εμβολιασμένοι. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα δούμε στην κοινότητα να εμφανίζονται πάρα πολύ ισχυρά δίκτυα αλυσίδων μετάδοσης του ιού οι οποίες αλυσίδες θα φτάσουν αναπόφευκτα και στο κομμάτι της κοινότητας που είναι ανοσιακά ευάλωτο».
Για το ενδεχόμενο συνδυασμού μετάλλαξης Δέλτα και Όμικρον ανέφερε: «Υπάρχει και αυτή η σκέψη. Αυτό που όμως θέλω να κρατήσει ο κόσμος γιατί είναι σημαντικό είναι το ότι ενώ έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην όλη διαχείριση της πανδημίας, να ξεκαθαρίσουμε ότι η πρώτη επαφή με τον ιό είναι η πιο επικίνδυνη. Θα μας βρει ανοσιακά παρθένους. Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή των ευάλωτων είναι αρκετά μεγάλη ώστε αν νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα ή ένα μεγάλο μέρος αυτών ταυτόχρονα η πίεση που θα δημιουργηθεί στο σύστημα υγείας πάρα πάρα πολύ μεγάλη».
Τζανάκης: Είσοδος σε κέντρα διασκέδασης μόνο με 3η δόση
Την είσοδο στα κέντρα διασκέδασης μόνο σε όσους έχουν κάνει τρίτη δόση του εμβολίου προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, στο πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων για τον κορονοϊό ενόψει Χριστουγέννων. Ο καθηγητής συστήνει ακόμα αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό και παράταση των σχολικών διακοπών. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή η πρώιμη έναρξή τους, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.
Αναφορικά με τα Χριστούγεννα, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές» τόνισε.
Σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο. «Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους» εξηγεί.
Αν και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία. «Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.
Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης με το συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει και σε περίπτωση που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή τη φορα, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι πολλές κατευθύνσεις. «Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός» κατέληξε.