Για «μια χαραμάδα φωτός» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης.
«Διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες 20 μέρες, μία σχετική αποκλιμάκωση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου. Όμως, ακόμα και αυτή η αποκλιμακούμενη συγκέντρωση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αυξημένη διασπορά», τόνισε ο πρύτανης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή, ειδικά αυτές τις μέρες.
«Καλό θα είναι τις ημέρες των γιορτών, που θα βρεθούμε με τις οικογένειες, τους φίλους και τους συγγενείς μας, χωρίς να μας το επιβάλει κάποιος να κάνουμε ένα τεστ, έτσι ώστε όταν βρεθούμε, να είμαστε σίγουροι ότι έστω και άθελά μας δεν θα είμαστε ένας κρίκος της αλυσίδας», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Μετάλλαξη Όμικρον: Μέσα σε μία μέρα η ανίχνευσή της με πρωτοποριακή μέθοδο
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι ακόμα μελετάται, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι σαφές πως έχει αυξημένη μεταδοτικότητα». Σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες η ομάδα του ΑΠΘ αναπτύσσει μία πολύ πρωτοποριακή μέθοδο και τώρα την σταντάρει, ώστε πέρα από την αλληλουχία, η οποία όπως και σε προηγούμενες μεταλλάξεις πρέπει να πάρει κάποιες μέρες, έχει αναπτύξει μεθοδολογία που μπορεί άμεσα, μέσα σε μία μέρα να ανιχνεύσει και τη μετάλλαξη Όμικρον.
Μετάλλαξη Όμικρον: Οι τρεις πυλώνες για την μελέτη της
«Όμως, αυτό είναι κάτι που έρχεται σε δεύτερο στάδιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτή η αποκλιμάκωση που βλέπουμε να συνεχίσει να υπάρχει, άρα σημαίνει ότι κάτι σωστά κάνουμε κι αυτό να συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δε γνωρίζει εάν υπάρχει κρούσμα της Όμικρον στη Θεσσαλονίκη. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες που πρέπει να εξεταστούν σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Ο πρώτος σχετίζεται με τη νοσηρότητα και θνητότητα των ανεμβολίαστων. Ο δεύτερος με το ποια είναι δυνατότητα που παρέχουν τα εμβόλια, η δεύτερη δόση και κυρίως η τρίτη δόση και η τρίτη περίπτωση είναι τι προκαλεί η επαναλοίμωξη με τη μετάλλαξη. «Είναι τρεις πυλώνες που βρίσκονται σε διαρκή μελέτη γιατί είναι κάτι που γρήγορα εμφανίστηκε. Εκείνο που μένει είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό στα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε γνωστό ότι σε επίπεδο φοιτητών πανελλαδικά είναι εμβολιασμένο το 86% του πληθυσμού και σε επίπεδο μελών ΔΕΠ πάνω από 95%.