Σχεδόν το 70% όλων των βουλγαρικών θερμοκηπίων σταμάτησαν να παράγουν λαχανικά το χειμώνα λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη σε βουλγαρικές ντομάτες και αγγούρια ακόμη και στην εγχώρια αγορά. Αυτό ανακοίνωσε η Ένωση Παραγωγών Θερμοκηπίου στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
Οι αγρότες απολύουν εργάτες και ήδη πληρώνουν πρόστιμα βάσει συμβάσεων με προμηθευτές φυσικού αερίου. Κύριος προμηθευτής είναι η κρατική εταιρεία Bulgargaz.
«Κάθε χρόνο κάνουμε μια πρώιμη συγκομιδή, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά φέτος, κάτω από αυτές τις συνθήκες, απλά αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να επιβιώσουμε αν το κάνουμε αυτό. Θα ήταν αυτοκτονία», είπε ο Stoyan Berberov, διαχειριστής θερμοκηπίου στη νότια πόλη Rakovski.
Το χειμώνα, τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι σε θερμοκήπια απολύθηκαν. Τα θερμοκήπια αυτά πλέον καλλιεργούν προϊόντα που δεν απαιτούν θέρμανση. Οι παραγωγοί θερμοκηπίων ζητούν από το κράτος να τους αποζημιώσει για άλλη μια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στις αρχές Ιανουαρίου, η τιμή αυξήθηκε κατά 30% στα 67 ευρώ ανά MW/h, που είναι πολύ χαμηλότερη από τις τιμές των αποστολών φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι η Bulgargaz έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν που διατηρούν σταθερές τις τιμές.
Ωστόσο, οι αγρότες στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο Σύλλογος Αγροτών δίνει το παράδειγμα της ντομάτας και των αγγουριών, που εισάγονται στη Βουλγαρία από Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία. «Γιατί οι γείτονές μας πετυχαίνουν και καλύπτουν ξένες αγορές και γιατί εμείς αποτυγχάνουμε;», είπε η Teodora Krasteva του Συλλόγου Θερμοκηπίων.
Η οργάνωση αναφέρει το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος επίσης εκτοξεύονται, αλλά τα θερμοκήπια συνεχίζουν να λειτουργούν επειδή λαμβάνουν βοήθεια από το κράτος.
Οι Βούλγαροι παραγωγοί απαιτούν αποζημίωση 70% για τα καύσιμα που έχουν δαπανήσει.