22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ολλανδία: Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυριών κατά του lockdown

Ημερομηνία:

Πολυάριθμες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα μέχρι την Κυριακή, ανακοίνωσε μια ολλανδική ομάδα ακτιβιστών που ονομάζεται «Η Ολλανδία αντιστέκεται» (Nederland in Verzet), τη στιγμή που η χώρα βιώνει την τρίτη εβδομάδα σκληρού lockdown.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε πολλές ολλανδικές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Χάγη, το Ντελφτ, το Έμεν και άλλες. Οι περισσότερες από αυτές τις διαδηλώσεις ήταν μικρής κλίμακας και αποτέλεσαν το πρώτο καθημερινό κύμα διαμαρτυριών που ανακοίνωσε η ομάδα ακτιβιστών.

Την Κυριακή μια μεγάλη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Άμστερνταμ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση, ενώ κρατούσαν πινακίδες και πανό που έγραφαν «λιγότερη καταστολή, περισσότερη φροντίδα» και «η κυβέρνησή μας είναι εναντίον μας». Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος που συγκεντρώθηκε γύρω από την πλατεία Museumplein, ενώ έγιναν 30 συλλήψεις, είπαν αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημάρχου, ο δήμος θα δώσει άδεια να γίνουν κι άλλες διαδηλώσεις στο Άμστερνταμ, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Ωστόσο, η ολλανδική αστυνομία κατηγορήθηκε για αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών την Κυριακή, με βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και στα οποία η αστυνομία χρησιμοποιεί ρόπαλα και σκυλιά για να διαλύσει το πλήθος. Μέλη του κόμματος του ανερχόμενου δεξιού «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD) απηύθυναν ομιλίες προς τους διαδηλωτές.

Παρά τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα, κατά την περίοδο των διακοπών οι Ολλανδοί διέσχισαν τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, το Βέλγιο και τη Γερμανία, για να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Στην Ολλανδία, το 70% του πληθυσμού είναι επί του παρόντος πλήρως εμβολιασμένο, ενώ μόνο το 14% έχει λάβει την αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...