25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Βουλγαρία: Κλείνουν τα θερμοκήπια λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου

Ημερομηνία:

Σχεδόν το 70% όλων των βουλγαρικών θερμοκηπίων σταμάτησαν να παράγουν λαχανικά το χειμώνα λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη σε βουλγαρικές ντομάτες και αγγούρια ακόμη και στην εγχώρια αγορά. Αυτό ανακοίνωσε η Ένωση Παραγωγών Θερμοκηπίου στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

Οι αγρότες απολύουν εργάτες και ήδη πληρώνουν πρόστιμα βάσει συμβάσεων με προμηθευτές φυσικού αερίου. Κύριος προμηθευτής είναι η κρατική εταιρεία Bulgargaz.

«Κάθε χρόνο κάνουμε μια πρώιμη συγκομιδή, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά φέτος, κάτω από αυτές τις συνθήκες, απλά αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να επιβιώσουμε αν το κάνουμε αυτό. Θα ήταν αυτοκτονία», είπε ο Stoyan Berberov, διαχειριστής θερμοκηπίου στη νότια πόλη Rakovski.

Το χειμώνα, τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι σε θερμοκήπια απολύθηκαν. Τα θερμοκήπια αυτά πλέον καλλιεργούν προϊόντα που δεν απαιτούν θέρμανση. Οι παραγωγοί θερμοκηπίων ζητούν από το κράτος να τους αποζημιώσει για άλλη μια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στις αρχές Ιανουαρίου, η τιμή αυξήθηκε κατά 30% στα 67 ευρώ ανά MW/h, που είναι πολύ χαμηλότερη από τις τιμές των αποστολών φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι η Bulgargaz έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν που διατηρούν σταθερές τις τιμές.

Ωστόσο, οι αγρότες στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο Σύλλογος Αγροτών δίνει το παράδειγμα της ντομάτας και των αγγουριών, που εισάγονται στη Βουλγαρία από Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία. «Γιατί οι γείτονές μας πετυχαίνουν και καλύπτουν ξένες αγορές και γιατί εμείς αποτυγχάνουμε;», είπε η Teodora Krasteva του Συλλόγου Θερμοκηπίων.

Η οργάνωση αναφέρει το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος επίσης εκτοξεύονται, αλλά τα θερμοκήπια συνεχίζουν να λειτουργούν επειδή λαμβάνουν βοήθεια από το κράτος.

Οι Βούλγαροι παραγωγοί απαιτούν αποζημίωση 70% για τα καύσιμα που έχουν δαπανήσει.

euractiv.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...