14.8 C
Chania
Friday, December 19, 2025

O Π. Πολάκης για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες – «Γύρω γύρω όλοι, στη μέση τρώνε και έχουμε τις Επιτροπές, για ξεκάρφωμα»

Ημερομηνία:

Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλου Πολάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας κατά τη συζήτηση για το διορισμό ή την ανανέωση θητείας στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Κατά την ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, ο Π. Πολάκης αναρωτήθηκε αν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Μαύρου Χρήματος και συγκεκριμένα η Μονάδα της η οποία διερευνά τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες έχει παράξει κάποιο έργο στα δυο χρόνια που είναι κυβέρνηση η ΝΔ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: Την τελευταία διετία έχουν δοθεί 5,5 δις € με απευθείας αναθέσεις, δεν κινήθηκε χρήμα; Δεν κινήθηκε μαύρο χρήμα; Τι έκανε η Αρχή; Όταν έχουμε αποδείξει με στοιχεία το όργιο υπερτιμολογήσεων στις προμήθειες, για παράδειγμα, υγειονομικού υλικού ή τα έργα και τις ημέρες της κυρίας Νικολάου, που δεν είναι και η μόνη, εμείς συζητάμε ακόμα αν έχει παράξει κάτι αυτή η Επιτροπή. Έχει πάρει κάποιο σήμα από την άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την οποία εγώ, τουλάχιστον, ξέρω καμιά 4Οαριά φακέλους που έχει πάρει από το ΣΕΥΠ; Μια 15αριά μόνο είναι οι υποθέσεις με συντριπτικά πορίσματα τα οποία αφορούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εγώ, πέρα από την υπόθεση των 250.000 ευρώ που βρήκαν σαν μαύρο χρήμα στον κ. Πουλή, τον οποίο τον έκανε μάλιστα και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής ο Δήμαρχος Φυλής και τώρα παραιτήθηκε για να ξανακατέβει Βουλευτής, μη χάσει η Νέα Δημοκρατία τέτοιο φυντάνι, δεν έχω δει κάτι άλλο. Έχουν κινηθεί 30 δις χρήμα στην ελληνική κοινωνία τον καιρό της πανδημίας και δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα εσείς εκεί στις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες; Είναι όλα αγγελικά πλασμένα;

Καταλήγοντας ο Π. Πολάκης δήλωσε: Ψηφίζουμε «παρών», διότι όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι τύποις ανεξάρτητες. Εκτελούν πολιτική λειτουργία και η πολιτική λειτουργία του επιτελικού κράτους της «Μητσοτάκης Α.Ε.» είναι «κουκουλώστε τα όλα» και την ίδια στιγμή, καλεί η ανακρίτρια τον Βαξεβάνη και δεν ντρεπόμαστε που ζούμε σε αυτή τη χώρα; Η Novartis πλήρωσε 350 εκατομμύρια ευρώ, επειδή τα «πιάσανε» πολιτικοί και υπηρεσιακοί στην Ελλάδα, όπως λέει η συμφωνία που κάνανε και εδώ πάμε στον ανακριτή ως κατηγορούμενο τον Βαξεβάνη, την κυρία Παπαδάκου και άλλους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και μετά λέει «φτιάχνουμε Επιτροπή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος και Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών».

«Γύρω γύρω όλοι, στη μέση τρώνε και έχουμε τις Επιτροπές, για ξεκάρφωμα». Αυτό δεν γίνεται δυο χρόνια τώρα;

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: “Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού”

Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού, όπως...

Στη δημοσιότητα βγαίνουν τα αρχεία Έπσταϊν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης Τραμπ

Σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται η δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αρχείων...

Διαμαρτυρία γάλλων αγροτών έξω από το εξοχικό του Μακρόν: Άφησαν κοπριά κι ένα… φέρετρο

Στο στόχαστρο των γάλλων αγροτών που επίσης βρίσκονται στους...