Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ με ένα αποκαλυπτικό άρθρο εξηγεί τον λόγο που ζητά η Τουρκία συνεχώς αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών διαφορετικά θα υπάρξει εισβολή.
Αυτο έκανε εξάλλου γνωστό ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του την προηγουμενη εβδομάδα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα στρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου.
Ορισμένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για την υποστήριξη εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει, παρατηρούνται σε πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και στη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους.
Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.
Οι νύξεις της κυβέρνησης Ερντογάν
Η πιο πρόσφατη δήλωση περί εισβολής σε ελληνικά νησιά ήταν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνεντευξή του στο TRT. Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε πως η Άγκυρα έχει στείλει την περιβόητη επιστολή στον ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει απάντηση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».
Η παρέμβαση στα Ηνωμένα Έθνη
Επιπλέον, είχε προηγηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν, δια στόματος Φεριντούν Σινιρλίογλου – μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, παρέμβαση στα Ηνωμένα Εθνη για να δικαιολογήσει πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη και ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».
Ο τούρκος αντιπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Δεύτερη επιστολή
Σε επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε πιο λεπτομερή αναφορά, με νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.
H επιστολή έγραφε: «Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεσή της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».
Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους.
Με επιστολή της προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, η Μαρία Θεοφίλη, η ελληνίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, από πλευράς της, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις. «Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμους, αυθαίρετους και κακόπιστους» ανέφερε.
Χουλουσί Ακάρ για Καστελόριζο
Το Nordic Monitor δημοσίευσε άρθρο τον Ιανουάριο που ανέφερε πώς οι φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας θα μπορούσαν να κολυμπήσουν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελόριζο (Meis στα τουρκικά) και βίντεο που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Αμυνας στο Twitter.
Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης δηλώσει ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο μιας και είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την κάλυψή τους για τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπογραφή συντάκτη.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιστορίες τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό βοηθό του Φαχρετίν Αλτούν.