15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Κρήτη – Επιδοτήσεις: Κλίκ και… τάληρο για την φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων – 30% πάνω το κόστος

Ημερομηνία:

Μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των Συνεταιριστικών ενώσεων για την αλλαγή του καθεστώτος πιστοποίησης των Κέντρων υποβολής δηλώσεων (ΚΥΔ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών που αφορούν τις επιδοτήσεις.

Η αλλαγή αυτή, όπως εξήγησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ.Μύρωνας Χιλετζάκης, θα οδηγήσει μαθηματικά στην αύξηση του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από τους ελαιοπαραγωγούς κατά 30%! σε σχέση με περύσι, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ασφυξία στον ήδη επιβαρυμένο πρωτογενή τομέα εξαιτίας του κόστους παραγωγή αφού οι αγρότες θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για αν πάρουν την επιδότηση τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο όπως διευκρίνησε ο κ. Χιλετζάκης ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιβάλλει την πρόσληψη νέου προσωπικού από τα Κέντρα υποβολής δηλώσεων δηλ. από τις μεγάλες Ενώσεις.

Οι πτυχιούχοι αυτοί θα πρέπει για 6 χρόνια δηλ. όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο από φέτος μέχρι το 2027, να απασχολούνται συνεχώς με όλους τους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα χωρίς διακοπή ενώ απαγορεύει την χρησιμοποίηση δανεικών υπαλλήλων σε άλλες περιοχές της Ένωσης αλλά και μικρότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς που βοηθούσαν στην ενεργοποίηση ενώ επιβάλλει την ύπαρξη υποκαταστημάτων με μόνιμο προσωπικό.

Παράλληλα δεν αναφέρεται τι θα γίνουν όσοι μέχρι σήμερα με την τεράστια εμπειρία τους θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Όλες αυτές οι αλλαγές εκτιμούν τα συνεταιριστικά στελέχη θα ανεβάσουν τα κόστη των δηλώσεων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα αφού θα πρέπει να καλυφθεί το επιπλέον κόστος σε μισθούς κ.α

Για το λόγο αυτό ο κ. Χιλετζάκης και άλλοι συνάδελφοί τους από άλλες Ενώσεις όπως της Μεσσηνίας βρίσκονται στην Αθήνα σε μια προσπάθεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να εκδώσει νεότερη εγκύκλιο, με την οποία θα γίνει προσπάθεια αλλαγών, βελτιώσεων και επεξηγήσεων.

ekriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούδα: Δρακόντεια μέτρα και ένταση κατά την άφιξη του «Crown Iris»

Σε αστυνομικό κλοιό τέθηκε η περιοχή της Σούδας, με...

Στις κινητοποιήσεις στο Αεροδρόμιο και οι μελισσοκόμοι

Να ενισχύσουν την κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων που από χθες...