14.8 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων – Κύριο ζήτημα η κατάπαυση του πυρός

Ημερομηνία:

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, με ελικόπτερο έφτασε η ουκρανική αντιπροσωπεία, σε μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο αντιπροσωπείες, με την ίδια σύνθεση, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν κατέληξαν σε λύση και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με την επιστροφή των αντιπροσωπειών στις πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι η ουκρανική αντιπροσωπεία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

Όπως δήλωσε μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βρέθηκαν κοινά σημεία σύγκλισης «στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Για τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, οι συνομιλίες «ήταν εξαιρετικά δύσκολες», καθώς χαρακτήρισε η ρωσική πλευρά είναι «εξαιρετικά προκατειλημμένη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές απειλές από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά είμαστε ενάντια στο ρωσικό τελεσίγραφο», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε βίντεο στο Facebook.

Η Ουκρανία δεν «έκανε βήμα πίσω» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, είπε. «Τα αιτήματα της Ρωσίας δεν άλλαξαν. Αυτά είναι τα αιτήματα που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του πριν ξεκινήσει ο πόλεμος».

Τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της χώρας του από πυραυλικές επιθέσεις, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση στο ΝΑΤΟ για κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Το ΝΑΤΟ εξετάζει αυτό το αίτημα. Όσον αφορά την άμυνα, έχουμε επίσης εναλλακτικούς μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς αεροπορικώς», είπε.

Ο πρώτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Μετά τις πεντάωρες συνομιλίες, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο για την επίτευξη εκεχειρίας.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ