Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Παράλληλα, την Πέμπτη θα συναντηθεί στην Αθήνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η ενεργειακή κρίση έχει σκεπάσει με μαύρα σύννεφα την ευρωπαϊκή οικονομία, και βέβαια την ελληνική, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις, κυρίως στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, επιχειρούν παράλληλα να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοποίησης των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων προς όφελος της χώρας και για αυτό το λόγο επισπεύδουν την έναρξη των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο.
Τι επιδιώκεται με τις έρευνες
Το πρώτο ζητούμενο των ερευνών είναι αν τα κοιτάσματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η Ευρώπη επιταχύνει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ένωση και πιθανός παραγωγός φυσικού αερίου. Μέχρι να φτάσει εκεί είναι μια σύνθετη διαδικασία καθώς για την ολοκλήρωση των ερευνών και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εφόσον κριθούν οικονομικά βιώσιμα θα απαιτηθούν έως και επτά χρόνια.
Οι προτάσεις Μητσοτάκη στην ΕΕ
Εν τω μεταξύ, η άφιξη την Πέμπτη στην Αθήνα της Επιτρόπου Ενέργειας και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να αναπτύξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Είναι άλλωστε μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα παρουσιάσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.