Κρεατότουρτα παραδοσιακή
Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό κιλό, λίγο λάδι, αλάτι, λίγη τσικουδιά, ένα γιαούρτι 250 γρ, μισό μπέικι φακελάκι, ένα αυγό. Ξεκουράζεται το ζυμάρι μισή ώρα.
Γέμιση: Μισό κιλό μυζήθρα για μία τούρτα μεσαίου μεγέθους, μαλάκα, κρέας αρνάκι μικρό κομμένο μικρά κομματάκια. Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και κίμινο στο κρέας. Ή μπορείτε να μην βάλετε κίμινο στο κρέας και να βάλετε και στα τυριά και στο κρέας κανέλλα. Πηγαίνει πολύ.
Ανοίγομε φύλλο μέτριο και ντύνομε ένα καλά λαδωμένο μέτριο ταψί. Το φύλλο να προεξέχει απ’ τα τοιχώματα. Βάζομε μυζήθρα με τυρί μαλάκα τριμμένο και μαλαγμένο και αλατισμένο αν χρειάζεται, από πάνω, με όλα τα μυρωδικά που γράψαμε βάζομε το κρέας άψητο μικρά κομματάκια με το κόκκαλο. Από πάνω ξανά μυζήθρα με μαλάκα, ξανά κρέας και ξανά μυζύθρα και 250 γρ στάκα. Τα υλικά τα τοποθετούμε τρουλωτά σα λοφάκι. Κλείνομε από πάνω με το 2ο φύλλο γυρνώντας και κλείνοντας την τούρτα με το κάτω φύλλο. Ψήνομε μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς και άλλη μία ώρα περίπου στους 150 βαθ. Γυρνώντας και από κάτω την θερμοκρασία. Το ψήσιμο εξαρτάται απ’ τον κάθε φούρνο. Θα το παρακολουθείτε ίσως σας χρειαστεί λιγότερος χρόνος ή μικρότερη θερμοκρασία. Δηλαδή, αντί για 200 βαθ. Να είναι 180 βαθ. Θα δείτε εσείς
Κρεατότουρτα (2)
Ζυμάρι: Ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα πακέτο φαρινάπ, απ’ τα μικρά πλακάκια μαγιά που είναι στα σούπερ μάρκετ ένα τέταρο, μπύρα ποτό για να διαλύσομε την μαγιά.
Γέμιση: Μπούτι αρνιού. Θα το βράσομε, θα ρίξομε ένα ποτήρι μπύρα και μία ντομάτα ολόκληρη, θα ρίξομε αλάτι, θα βραστούν όλα μαζί. Θα ξεκοκαλίσομε το κρέας αφού κρυώσει θα το αλατοπιπερώσομε, θα βάλομε κανέλα. Βάζομε μυζήθρα λίγο τυρί τοστ ένα τέταρτο τριμμένη γραβιέρα, μαλάκα. Στρώνομε το φύλλο, βάζομε πάνω τα τυριά από πάνω το κρέας ψιλοκομμένο και χωρίς κόκκαλα, πιπέρι, κανέλλα, ξανά τυριά και λίγη στάκα στο πάνω μέρος κανέλα και απλώνομε το πάνω φύλλο. Αυγό από πάνω και σισάμι.
Ζύμη για κρεατότουρτα
Δύο μικροί ή ένας μεγάλος κεσές γιαούρτι ένα κεσεδάκι βούτυρο ένα κεσεδάκι λάδι, ένα κουταλάκι μπέικι, λίγο αλάτι, αλεύρι όσο πάρει. Φύλλο κάτω, γέμιση όπως κρεατότουρτα (2) και φύλλο από πάνω και ως συνήθως.