Ο Χανιώτης Γεωπόνος-Ερευνητής, τ. Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας “ZEN AGRO PC Ευφυής Γεωργία – Γεωργικοί Σύμβουλοι”, Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης με αφορμή κείμενο το οποίο αναφέρεται στη σύσταση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ κατανάλωση ελαιολάδου για τηγάνισμα αναφέρει τα εξής:
Ακόμη και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά το ελαιόλαδο για τηγάνισμα ….. Εμείς τι κάνουμε;
Το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για μαγείρεμα, τηγάνισμα, σωτάρισμα, σάλτσες και αρτοβουτήματα. Είναι ένα φυτικό λίπος που βοηθά τη καρδιά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που προσδίδει κάτι παραπάνω και ξεχωριστή γεύση στα φαγητά.
Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λόγω της σύστασης του αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος και είναι πιο υγιεινό. Το υψηλό σημείο καπνού, πάνω από 210 oC είναι πολύ πάνω από την ιδανική θερμοκρασία για τηγάνισμα τροφίμων, τους 180 oC. Είναι μέχρι και 5 φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κλπ).
Χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, είναι ιδανικό για να καταναλωθεί και ωμό (π.χ. σε σαλάτες), αλλά και για να αντικαταστήσει κάθε άλλη λιπαρή ύλη, όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τα σπορέλαια, τη κρέμα γάλακτος κλπ.
Ακόμη και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μιας χώρας που εισάγει πάνω από 300.000 τόνους το χρόνο, συνιστά το ελαιόλαδο για τηγάνισμα. Εμείς, που παράγουμε πάνω από 300.000 τόνους το χρόνο τι κάνουμε: