12.8 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 600 ευρώ – Χαμηλότερος 38 ευρώ από το 2012 που έγιναν οι περικοπές

Ημερομηνία:

Για να είμαστε καθαροί: Τα 713 ευρώ του κατώτατου μισθού είναι μικτά χρήματα.

-Τα καθαρά χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ανέρχονται λίγο πάνω, λίγο κάτω, σε 600 ευρώ, αναλόγως των εισφορών που υπάρχουν. Είναι σαφές ότι για την ωραιοποίηση της κατάστασης και την «εξυπηρέτηση» της κυβέρνησης δημιουργείται η εντύπωση τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, πως ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 713 ευρώ καθαρά!

-Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας, μετά και την αύξηση που αποφασίστηκε, είναι μικρότερος από αυτόν που ήταν το 2012, καθώς τότε ανερχόταν στα 751 ευρώ! Υπήρχε μάλιστα μεγάλος θόρυβος και έντονη πολιτική συζήτηση, για τη «γενιά των 750 ευρώ», τους νέους μας που με αυτούς τους μισθούς η πολιτεία τους οδηγούσε στο περιθώριο. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, που στηριζόταν τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις και μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586,08 ευρώ μεικτά (489,38 ευρώ καθαρά), ενώ θέσπισε το ΑΙΣΧΟΣ του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (που τον κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) που ανέρχονταν στα 510,94 ευρώ μεικτά (440,44 ευρώ καθαρά)!!!

-Η χώρα μας είναι Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ της ευρωζώνης που ο κατώτατος μισθός –ακόμα και μετά την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Μεγάλη Τετάρτη- δεν έχει επιστρέψει στα προ χρηματιστηριακής κρίσης επίπεδα!

-Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ ο καθαρός κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2022 είχε χάσει σε αγοραστική δύναμη πάνω από 14% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, παρά την αύξηση 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου φέτος!

-Ο κατώτατος μισθός έμεινε παγωμένος ολόκληρη την πρώτη διετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προεκλογική δέσμευσή του ήταν για αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης!

-Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 το 33% των μισθωτών της χώρας μας αμείβεται μέχρι 700 ευρώ μικτά, ενώ 395.115 εργαζόμενοι (το 18,26% του συνόλου) αμείβονταν με μισθούς έως 500 ευρώ (υποαπασχόληση)!

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η ακρίβεια θα οδηγήσει σε πιέσεις για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μέσω των συλλογικών συμβάσεων, πεδίο στο οποίο θα κριθούν τα συνδικάτα το επόμενο διάστημα και ή θα αναζωογονηθούν ή θα ξεπεραστούν.

ieidiseis.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...