Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο η σύγκρουση στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή.
«Ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δείχνουν ετοιμότητα να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», επέμεινε ο Ζάο, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη οικονομική βοήθεια και τις παραδόσεις όπλων από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο.
«Ο πραγματικός τους στόχος δεν είναι η επίτευξη ειρήνης, αλλά η διασφάλιση ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί. Όπως το λένε οι ίδιοι [οι Αμερικανοί], προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία» , είπε.
«Όσον αφορά το αν οι ΗΠΑ φέρνουν ειρήνη ή πόλεμο, ασφάλεια ή χάος – υποθέτω ότι όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναγνώρισε ότι, βοηθώντας το Κίεβο, η Ουάσιγκτον ήθελε να δει «τη Ρωσία να αποδυναμώνεται σε βαθμό που δεν θα μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε στην εισβολή στην Ουκρανία».
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο επιπλέον χρηματοδότηση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την Ουκρανία στη συνεχιζόμενη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Την ίδια μέρα, οι αμερικανοί νομοθέτες ψήφισαν ένα σχέδιο δανεισμού-μίσθωσης για το Κίεβο. Εάν εγκριθεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα διευκόλυνε η Ουάσιγκτον να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά η χώρα θα έπρεπε τελικά να πληρώσει για αυτές τις παραδόσεις. Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία σε ένα δυσθεώρατο χρέος που θα επηρεάσει το έθνος για γενιές.
Τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Παρά όλες τις προσπάθειές της, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπόρεσε να πιέσει την Κίνα να καταδικάσει τη Ρωσία και να συμμετάσχει σε διεθνείς κυρώσεις εναντίον της.