Το γραφείο Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο εξέδωσε ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις συγκρίσεις που επιχειρούνται ανάμεσα στη σημερινή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία με αυτή της Τουρκίας στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους και πολιτικάντικους τους ισχυρισμούς.
«Είναι με έκπληξη που παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό επιχειρείται μια σύγκριση μεταξύ της Τουρκικής επέμβασής του 1974 στην Κύπρο και της Ρωσικής Ειδικής Ένοπλης Επιχείρησης στην Ουκρανία. Θεωρούμε ότι, παρόμοιες ανάλογες συγκρίσεις οι οποίες ακούγονται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολύ περισσότερο από επίσημους αξιωματούχους, είναι άτοπες, έχοντας πολιτικά ελατήρια και οι οποίες στερούνται οποιασδήποτε βάσης» ειπισημαίνει η ανακοίνωση.
Προσθέτει πως «αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι η Κύπρος το 1974 δεν αποτελούσε καμία απειλή για την ηπειρωτική Τουρκία ούτε στον στρατιωτικό ούτε στον γεωπολιτικό τομέα. Αντιθέτως, η Ουκρανία κατά τη διάρκεια εδώ και αρκετών χρόνων στοχοπροσηλωμένα μεταμορφώθηκε από τις Δυτικές Χώρες σε ένα επιθετικό και εχθρικό προς εμάς προγεφύρωμα στα ίδια μας τα σύνορα. Από το 2014 το καθεστώς του Κιέβου πολύ ενεργά, «είχε παραφουσκωθεί» με χρήματα και εξοπλισμούς. Στο έδαφος της Ουκρανίας εργάζονταν ελεύθερα εκατοντάδες δυτικοί εκπαιδευτές, οι οποίοι προετοίμαζαν τον Ουκρανικό Στρατό για Πόλεμο με τη Ρωσία. Τι να πούμε επίσης για την ύπαρξη ενός δικτύου στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στο έδαφος αυτής της χώρας καθώς επίσης και των αξιώσεων του προέδρου Ζελένσκι για καθεστώς Πυρηνικής Υπερδύναμης».
«Εκτός από αυτό, εμείς δεν λογαριάζουμε να διαφοροποιήσουμε την εθνική, θρησκευτική ή γλωσσική σύνθεση αυτής της περιοχής. Τα στρατεύματα μας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας μετά το τέλος της επιχείρησης για τη αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, και οι κάτοικοι αυτών των απελευθερωμένων περιοχών θα αποφασίσουν από μόνοι τους ως προς το σε ποια χώρα θα ενταχθούν για να ζήσουν από εδώ και πέρα» συμπληρώνει.
«Με λίγα λόγια, είχε η Κύπρος την δεκαετία του 70 μεταμορφωθεί από τρίτες χώρες σε στρατιωτικό προγεφύρωμα με σύνθημα «Αντι-Τουρκία» στο οποίο σύρθηκε ακριβώς η Ουκρανία ως «Αντι-Ρωσία»; Είναι προφανές πως όχι. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι όποιες ανάλογες συγκρίσεις σε αυτό το θέμα είναι εξόφθαλμος πολιτικαντισμός και μια προσπάθεια να κερδηθούν αμφίβολοι βαθμοί από ένα οδυνηρό για τον κάθε Κύπριο θέμα ενόψει Προεδρικών Εκλογών» καταλήγει.