17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι – Πρόωρες κάλπες στην Ιταλία

Ημερομηνία:

Όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι Ιταλοί τον έπεισαν να μην παραιτηθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου 24ωρου φαινόταν πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα επιβίωνε.

Ο Ντράγκι ζήτησε να μπουν νέα θεμέλια στην κυβερνητική συμμαχία και κίνησε τη διαδικασία για την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

Λίγες ώρες αργότερα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Έτσι ενάμιση χρόνο μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η Ιταλία οδεύει προς τις κάλπες, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Το χρονικό που οδήγησε σε ένα 24ωρο τρέλας

Μετά από ένα 24ωρο που ο Ντράγκι το χαρακτήρισε «μια μέρα τρέλας», εξασφαλίστηκε η ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς την συμμετοχή των τριών κομμάτων της δεξιάς, κάτι που οδήγησε τον πρωθυπουργό να υποβάλει και πάλι την παραίτησή του στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή.

Το πολιτικό δράμα άρχισε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο 74χρονος πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο, επειδή το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων απέσυρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του πακέτου βοήθειας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ύστερα από έξι μέρες ο Ντράγκι δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις των πολιτών να παραμείνει στη θέση του, αναφερόμενος στην υποστήριξη που εξέφρασαν συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί και παράγοντες της αγοράς.

Μία απολύτως νέα συμφωνία για την κυβέρνηση συνεργασίας θα ήταν «ο μόνος δρόμος για να παραμείνουμε ενωμένοι», όπως είπε ο Ντράγκι, πετώντας το μπαλάκι στα κόμματα: «Είναι τα κόμματα και οι βουλευτές έτοιμοι να χτίσουμε αυτή τη συμφωνία;»
Η απάντηση ήταν σαφής: η κεντροαριστερά υποστήριξε τον Ντράγκι, αλλά η δεξιά είπε όχι. Και τελικά φάνηκε πως όλα τα κόμματα έχουν κατά νου τις κάλπες.

Δεξιό μέτωπο κατά του Ντράγκι

Η ακροδεξιά Λέγκα και η δεξιά «Φόρτζα Ιτάλια» έδειξαν απρόθυμοι να συνεργαστούν με τα «Πέντε Αστέρια» και αρνήθηκαν να ψηφίσουν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Ντράγκι.

Ο πρώην ηγέτης των «Πέντε Αστεριών», Λουίτζι ντι Μάιο, είπε ότι ήταν «μια μαύρη σελίδα» για τη Ιταλία και η πολιτική απέτυχε. Η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων, Μαριαστέλα Τζελμίνι ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας εγκαταλείπει τη «Φόρτζα Ιτάλια», επειδή γύρισε τη πλάτη στους Ιταλούς και παραδίδει την χώρα στην ακροδεξιά. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε προεκλογική ετοιμότητα.

Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», ζήτησε κάλπες το φθινόπωρο και φαίνεται πως είναι η μόνη που αισθάνεται πολύ καλά σε όλο αυτό το τοπίο. Η τελευταία δημοσκόπηση έδωσε στο κόμμα της 23,8%. «Αυτό εξηγεί γιατί η αριστερά φοβάται τις εκλογές», είπε η Μελόνι, η οποία αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Το κόμμα της Μελόνι δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Ντράγκι, όπως η ακροδεξιά Λέγκα και η δεξιά Φόρτζα Ιτάλια, τα οποία εκτιμάται ότι θα συνεργαστούν με την Μελόνι για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, που θα έχει σαφέστατο πολιτικό πρόσημο.

"google ad"

Περίοδος αβεβαιότητας σε ρευστό τοπίο

Η Ιταλία, με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, που σημαίνει ότι παγώνουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις προωθούσε ο Ντράγκι, αλλά και η κατάρτιση του προϋπολογισμού σε μία περίοδο εξαιρετικά ρευστή για την ευρωπαϊκή οικονομία, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σπρεντ του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό διευρύνθηκε στις 215 μονάδες την Τετάρτη και οι υποστηρικτές του Ντράγκι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα για την ιταλική οικονομία, μόλις αρχίζουν.

Η αγορά είναι σαφές ότι ανησυχεί. Όπως ανησυχούν και οι δυτικοί που συγκρότησαν το μέτωπο κατά της Ρωσίας, καθώς ο Ντράγκι ήταν από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Μόσχας και του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Στάση που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρήσουν και οι δεξιοί που θα συνεργαστούν για την συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης.

Η Ιταλία μπαίνει σε μία «περίοδο αβεβαιότητας» και η Ευρώπη χάνει «έναν πυλώνα της», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράνς Μπουνέ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ