16.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Χόρτα βραστά
Βλίτα, στύφνος, κολοκυθάκια ολόκληρα ή κομμένα, πατάτες καθαρισμένες. Τα βράζομε όλα μαζί. Τα σουρώνομε, αλάτι, άφθονο ελαιόλαδο και λεμόνι. Ωραία σαλάτα αλλά και ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με ψάρι τηγανητό ή ψητό και με αυγά βραστά.

Ντοματοπιπεριές γεμιστές αυγολέμονο
10 μέτριες στρογγυλές ντομάτες, 10 πιπεριές στρογγυλές μέτριες, 800 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι, ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, δυόσμος, 2 κρεμμύδια τριμμένα, μισό φλυτζάνι του καφέ λάδι, 125 γρ βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.
Κόβομε τα καπάκια από τις ντομάτες. Με κουταλάκι τις ξεκουφίζομε ως συνήθως και τρίβμε στο ρεντέ πέντε ντομάτες ολόκληρες. Καθαρίζομε τα σπόρια από τις πιπεριές, τις τρυπάμε με πηρούνι σε δύο σημεία. Ζυμώνομε καλά τον κιμά, το ρύζι, τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια, το λάδι, την ξυσμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο. Γεμίζομε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις τοποθετούμε όρθιες στο τσικάι και τις ντομάτες βάζομε από πάνω το βούτυρο, τρεις φλυτζάνες τσαγιού νερό, κλείνομε το τσικάλι και ψήνομε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στραγγίζουμε το ζουμί και φτιάχνομε αυγολέμονο πηχτό.

Μελιτζάνες με γιαούρτι
Ένα τέταρτο κιλού μελιτζάνες (ξεφλουδισμένες και κομμένες) μισό φλυτζάνι γιαούρτι, μισό φλυτζάνι ψιλοκομμένο άνιθο, τέσσερα σκόρδα ψιλοκομμένα δύο καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες, ξύδι.
Τηγανίζομε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο ζεσταμένο πρώτα και σε βαθειά χύτρα. Στραγγίζομε σε χαρτί κουζίνας. Ανακατεύομε γιαούρτι με όλα τα παραπάνω υλικά. Βάζομε σε πιατέλα μελιτζάνες και τη σάλτσα γιαουρτιού από πάνω.

Πιπεριές γεμιστές με τυρί
24 πράσινες πιπεριές με κοτσάνι. Γέμιση: Φέτα ένα τέταρτο, ένα τέταρτο αθότυρο, ένα τέταρτο μαλάκα, δυόσμο, πιπέρι, αλάτι. Αν υπάρχει βρασμένο κρέας κόβομε ψιλά κομματάκια λίγα. Διαφορετικά ψιλοκομμένο ζαμπόν τέσσερεις φέτες. Κάνομε ένα μείγμα και γεμίζομε τις πιπεριές. Ρίχνομε λίγο ραφινά σ’ ένα πυρέξ. Βάζομε τις πιπεριές και ψήνομε σε σιγανή φωτιά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...

Ρωσία: Δεν χαρακτηρίζεται «άμεση απειλή» στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ – «Θετικό βήμα» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει κίνηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ...