Χρόνια τώρα, μας λένε οι αστρονόμοι ότι οι γαλαξίες που υπάρχουν στο «γνωστό» σύμπαν ξεπερνούν τα 100δισεκατομμύρια ή αγγίζει τα 200. Άρα βάση στατιστικών δεδομένων, η ύπαρξη μορφής ζωής σε πλανήτες όπως τη Γη που κατατάσσεται στην κατηγορία βιώσιμης ζώνης G, είναι μεγάλη.
Ο δικός μας γαλαξίας με τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει, διαθέτει περίπου 50δισεκατομμύρια πλανήτες, όπου απ’ αυτούς το 1εκατομμύριο είναι G. Σ’ αυτούς λοιπόν επικεντρώνεται το ενδιαφέρων των ερευνητών. Έτσι με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler μεταξύ των άλλων, εντόπισαν πλανήτη που του έδωσαν το όνομα Keple-22b.
Αφού επί 16 μήνες τον μελετούσαν έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι συνθήκες για ζωή είναι ιδανικές αφού περίπου η θερμοκρασία που επικρατεί στον πλανήτη είναι περίπου 22 οC, ενώ η διάρκεια του έτους είναι 290ημέρες, φτάνει να διαπιστώσουν αν διαθέτει ατμόσφαιρα, νερό, είναι βραχώδεις ή αερίου ή ένα σωρό ή. Και το κυριότερο σε έρευνα που έφεραν στο φως τα πανεπιστήμια Νέας Νότιας Ουαλίας, του Κέιμπριτζ, του Πολυτεχνείου Σουίνμπερν, μετά από συνεργασία που είχαν με τα κέντρα των επίγειων τηλεσκοπίων Keck στη Χαβάη και ELT, VLT στη Χιλή. Ανέλυσαν δεδομένα από το φως των πυρήνων, σε εκατοντάδων μακρινών γαλαξιών, τα γνωστά Κβάζαρ, και διαπίστωσαν ότι τα Άτομα στο διάστημα συμπεριφέρονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα Άτομα στη Γη.
Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι της φυσικής έχουν «εντοπιότητα». Οπότε αν ισχύει αυτό, οι νόμοι στο σύμπαν λειτουργούν διαφορετικά, ανάλογα με την «διεύθυνσή τους» στο χωροχρόνο.
Άραγε, σύμφωνα και με αυτή τη νέα διαπίστωση, οι πιθανότητες για ανάπτυξη μορφής ζωής στον Kepler-22b ίσως είναι…. απίθανες; Ο πλανήτης είναι 2,4φορές μεγαλύτερος της Γης και βρίσκεται 600έτη φωτός μακριά μας. Αυτό σημαίνει ότι αν ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός θέλουμε 600χρόνια να πάμε. Αν σκεφτούμε να επικοινωνήσουμε με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, αυτά μετά τα 2έτη αρχίζουν να εξασθενούν και η συχνότητά τους μεταβάλλεται.
Μιχαήλ Γ. Κελαϊδής