Σε διαδικασίες εξπρές για την αποτίμηση της ήττας και την χάραξη νέας εκλογικής στρατηγικής αναμένεται να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα, μετά το σοκ της συντριπτικής ήττας που υπέστη με διαφορά 20 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία και την απώλεια άνω των 600.000 ψήφων από τις εκλογές του 2019.
Η ήττα μοιάζει ακόμη περισσότερο ασήκωτη αν αναλογιστεί κανείς ότι σημειώνεται σε συνθήκες αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει και σε ποσοστιαίες μονάδες (11,5 μονάδες σχεδόν από τον Ιούλιου του 2019) αλλά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εν μέσω κρίσεων, σκανδάλων και τραγικών γεγονότων σημειώνει αύξηση του ποσοστού της και του απόλυτου αριθμού ψήφων.
Με δεδομένο ότι οι νέες κάλπες είναι σχεδόν βέβαιες, ενώ διαφαίνεται πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει τη διεξαγωγή τους κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, από το αρχικώς υπολογιζόμενο, ο χρόνος που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για ενδοσκόπηση και ανασύνταξη είναι πολύ περιορισμένος. Επίσημη ενημέρωση πάντως για συνεδρίαση κάποιου οργάνου σήμερα δεν υπήρχε μέχρι χθες τη νύχτα, ενώ όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου χθες και συνομίλησαν με δημοσιογράφους ήταν εξαιρετικά φειδωλά σε δηλώσεις, καθότι το σοκ μεγάλο και το κλίμα βαρύ.
Ενδεικτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως δεν θα υπάρξει κάποια συνεδρίαση από τη Δευτέρα, και πως θα γίνει αποτίμηση και συζήτηση για τη χάραξη νέας στρατηγικής αλλά και συζήτηση για τη στάση του κόμματος όσον αφορά τη διερευνητική εντολή. Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα ηγεσίας ήταν αρνητικός. Χθες, πολλά στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών ήρθαν αντιμέτωπα με το συγκεκριμένο ερώτημα απαντώντας ως επί το πλείστον ότι δεν τίθεται θέμα καθώς προέχει η επόμενη εκλογική μάχη.
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη δήλωσή του αναγνώρισε το «εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα» αλλά επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι η ώρα να κυριαρχήσει η εσωστρέφεια.
Όπως είπε, «ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου».
Επισήμανε επίσης ότι «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη». Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω διευκρίνηση από πλευράς Κουμουνδούρου για το τι εννοεί ο πρόεδρος με αυτή την αναφορά για «αλλαγές».
Ποιοι εκλέγονται, ηχηρά ονόματα εκτός Βουλής
Στο μεταξύ, η κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να «πέσει» στις 71 έδρες (από 87 στην προηγούμενη Βουλή) και να μείνουν εκτός Βουλής κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Θοδωρής Δρίτσας.
Στην Α’ Αθήνας εκλέγονται οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Βούτσης,
στον Βόρειο Τομέα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αθηνά Λινού και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,
-στον Δυτικό Τομέα εκλέγονται η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου,
-στο Νότιο Τομέα ο Νίκος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, η Θεανώ Φωτίου και ο Γιάννης Μουζάλας
-στην Ανατολική Αττική εκλέγονται οι Γιώργος Καραμέρος και Χρήστος Σπίρτζης,
-στη Δυτική Αττική ο Γιώργος Τσίπρας
-στην Α΄ Πειραιά εκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας
-στην Β΄ Πειραιά εκλέγονται η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Ραγκούσης
-στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Γιάννης Αμανατίδης
-στη Β΄ Θεσσαλονίκης εκλέγονται ο Σωκράτης Φάμελλος και η Δώρα Αυγέρη
-στα Χανιά εκλέγεται ο Παύλος Πολάκης.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 4 βουλευτές Επικρατείας, τους Όθωνα Ηλιόπουλο, την Έλενα Ακρίτα, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Πόπη Τσαπανίδου