Το όραμα του Καρόλου Καμπελόπουλου ολοκληρώθηκε, επικυρώθηκε επίσημα με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος η ίδρυση Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “Κάρολος Καμπελόπουλος”, με έδρα το Μοναστήρι του Καρόλου στα Χανιά.

Η επιθυμία του να γίνει η κατοικία του, το πρώην ενετικό μοναστήρι Santa Maria della Misericordia (1583), ένα μουσείο που θα κοσμεί την πόλη που αγάπησε, πραγματοποιείται.

Μια εστία πολιτισμού στην πόλη των Χανίων που αφηγείται την ιστορία ενός κοσμοπολίτη, άξιου πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ένα ακόμα μοναδικό μουσείο στα Χανιά που θα προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην τέχνη.

Σκοπός του ιδρύματος είναι η προαγωγή και προώθηση των Καλών Τεχνών και ειδικότερα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Π.Δ. μεταξύ των επιδιώξεων του νέου Ιδρύματος είναι:

  • Να λειτουργεί μουσείο με μόνιμη έκθεση των καλλιτεχνικών έργων του ιδρυτή αλλά και περιοδικές εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, ιδίως γλυπτών ελληνικής και γαλλικής καταγωγής.
  • Η προαγωγή και ανάδειξη των Καλών Τεχνών, ιδιαιτέρως της γλυπτικής, μέσω της μελέτης, υποστήριξης και διάδοσης των τεχνών, καθώς και η καταγραφή και διαφύλαξη καλλιτεχνικών δημιουργιών.
  • Η προαγωγή και ανάδειξη των ελληνογαλλικών δεσμών στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών
  • H προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής και κυρίως της ελληνογαλλικής κουλτούρας και της πολιτισμικής ένωσης των λαών της Ευρώπης.
  • Η παροχή υποτροφιών σε πρωτοετείς φοιτητές ή φοιτήτριες για ανώτερες και ανώτατες σπουδές στον τομέα των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το ίδρυμα μπορεί:

  • Να οργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
  • Να προβαίνει σε εκδόσεις καλλιτεχνικού, μορφωτικού ή ενημερωτικού περιεχομένου.
  • Να προκηρύσσει διαγωνισμούς, να αθλοθετεί διεθνή βραβεία και να παρέχει τιμητικές διακρίσεις σε καλλιτέχνες γλυπτικής με διακεκριμένη καλλιτεχνική αξία.

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ιδρύματος, αυτή ασκείται από 6μελές Δ.Σ. αποτελούμενο από τους:

Πρόεδρος : Καλλιγέρης Παναγιώτης,

Αντιπρόεδρος : Τσαγκαράκης Γεώργιος

Γενική Γραμματέας : Κουτσουπάκη Στέλλα

Ταμίας : Χρήστος Καμπελόπουλος (Chris Cambel)

Μέλος: Ταμπούλογλου Μαρία

Μέλος : Ελισάβετ Μιχαηλίδου

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ X. ΝΤΑΛΙΑΝΗ 22, XANIA"