15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

ΔΝΤ: Στόχος η δημιουργίας μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Ημερομηνία:

Προς τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CDBCs) που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μεταξύ των χωρών εργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε από το Μαρόκο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Τα CBDCs δεν θα πρέπει να είναι κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις… Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και πιο δίκαιες συναλλαγές χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν τις χώρες: χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα», εξήγησε στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν αφρικανικές κεντρικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό, στο ΔΝΤ, εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDC, είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι τα CBDC θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της ένταξης, παρέχοντας σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών και να καταστήσουν τις διασυνοριακές πληρωμές και τα εμβάσματα φθηνότερα και ταχύτερα. Ωστόσο, εάν δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά, τα CBDCs θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε προκλήσεις όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και τη νομοθεσία, σε κινδύνους χρηματοπιστωτικής ακεραιότητας και κυβερνοχώρου, καθώς και σε λειτουργικούς κινδύνους για τις κεντρικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ έχει ως στόχο οι κεντρικές τράπεζες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα που θα επιτρέπει την παγκόσμια διαλειτουργικότητα. Η αποτυχία να συμφωνηθεί μια κοινή πλατφόρμα θα δημιουργήσει ένα κενό που πιθανότατα θα καλυφθεί από τα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα. Το CBDC είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα  ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα, ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι σχεδόν πάντα αποκεντρωμένα.

Ήδη 114 κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο διερεύνησης του CBDC, «με περίπου 10 να έχουν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού», είπε. «Εάν οι χώρες αναπτύσσουν CDBC μόνο για εγχώρια ανάπτυξη, υποαξιοποιούμε τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε.

Τα CBDCs θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής ένταξης και να καταστήσουν τα εμβάσματα φθηνότερα, είπε, σημειώνοντας ότι το μέσο κόστος των μεταφορών χρημάτων ανέρχεται στο 6,3% που αντιστοιχεί σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι τα CBDCs θα πρέπει να υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία και πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία όταν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, αλλά όταν δεν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία αποτελούν «κερδοσκοπική επένδυση».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...