21.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Επίκαιρα θέματα: Το σύνδρομο της επεκτατικότητας των Τούρκων

Ημερομηνία:

Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό δημιούργημα της φύσης, εγκυμονεί ο κίνδυνος να γίνει πολύ επικίνδυνος για κείνους τους ανθρώπους που μ’ αυτούς συναναστρέφεται κι όχι μόνο. Πολύ περισσότερο δε όταν αυτός είναι ηγέτης ενός έθνους.

Από την υπεροψία και τον εγωισμό αυτών των ηγετών, από καταβολής κόσμου, η ανθρωπότητα κατά καιρούς βίωσε τα πάνδεινα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει φρικτό θάνατο, ενώ έθνη έχουν εκλείψει από το πρόσωπο της γης. Θα αναφέρω μόνο δύο, γιατί ο χώρος που έχω στην διάθεσή μου δεν μου το επιτρέπει να κατονομάσω περισσότερα.

Ο ένας ήταν ο Ατατούρκ, ο πατέρας του Τουρκικού έθνους, έτσι τον έχουν ονομάσει οι συμπατριώτες του και ο Χίτλερ. Ο μεν Ατατούρκ έσφαξε εκατοντάδες γυναικόπαιδα άλλων εθνών, που δεν γνωρίζω τον αριθμό, αλλά γνωρίζω πόσους Έλληνες, Πόντιους έσφαξε, αυτό το γράφουν οι σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και δεν θα σβήσει ποτέ. Εκατό χιλιάδες γυναικόπαιδα κατακρεούργησαν οι χατζάρες των στρατιωτών του δίχως έλεος. Εκατό χιλιάδες Πόντιους, που η πατρίδα τους εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια ήταν τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ ο Χίτλερ, τα στρατεύματά του σκότωσαν πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους από διάφορα έθνη.

Τώρα, ένας ηγέτης απ’ αυτούς, που πιστεύει ότι είναι ξέχωρο παιδί του Θεού του, είναι ο Ερντογάν κι ακολουθεί τα χνάρια των προγόνων του, όπως και πολλοί άλλοι πριν απ’ αυτόν τ’ ακολουθούσαν για να παραμένουν εμφανή στο διάβα των αιώνων. Πιστεύει και καμαρώνει πως είναι ηγέτης ενός έθνους που από μια χούφτα που ήταν στην αρχή οι πρόγονοί του έφτασαν σε μόλις 500 περίπου χρόνια να είναι μια τεράστια αυτοκρατορία κι αυτό είναι αλήθεια. Την δημιούργησαν όμως σφάζοντας ανελέητα κάθε μορφή ζωής που συναντούσαν στο διάβα τους.

Εμείς δε ως Ελληνικό έθνος τους είχαμε 400 χρόνια στη σβέρκο μας και ποτάμια ελληνικό αίμα πότισαν την γη της πατρίδας μας ώσπου να απαλλαγούμε από το ζυγό της σκλαβιάς των βάρβαρων κατακτητών μας, την κάθε είδους ταπείνωση, τους βιασμούς των γυναικών και από χίλια μύρια άλλα βασανιστήρια.

Όσοι Πόντιοι και όχι μόνο Έλληνες που απόμειναν ζωντανοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την γη των προγόνων τους, την πατρίδα τους, για να γλυτώσουν από τους αιμοχαρής κατακτητές, αφήνοντας πίσω τους πλήθος μνημείων παγκόσμιας ακτινοβολίας που έγιναν βορά των αιμοβόρων κατακτητών, όπως μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, σχολεία, μοναστήρια, αγάλματα επιφανών Ελλήνων κ.α. αριστουργήματα αμύθητης αξίας. Αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης και της κουλτούρας.Φαίνεται όμως ότι τους ενοχλούσε η παρουσία τους γιατί τους θύμιζε πολιτισμό, άγνωστο γι’ αυτούς, που μαρτύραγαν ότι κάποτε κατοικούσαν εκεί Έλληνες, κι άρχισαν σιγά – σιγά αλλά σταθερά να τα γκρεμίζουν ώσπου με την πάροδο του χρόνου να ξεχαστεί τελείως η παρουσία των Ελλήνων από την χώρα τους.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα του κ. Ερντογάν, ηγέτη της γείτονος χώρας, που από τότε που σκαρφάλωσε στο θρόνο της εξουσίας, εδώ και 20 χρόνια περίπου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί, δια της βίας βέβαια, να επεκτείνει τα σύνορα της πατρίδας του, καταλαμβάνοντας εδάφη άλλων κρατών όπως της Συρίας και θερίζοντας ανελέητα τους Κούρδους. Όπως δείχνουν τα γεγονότα ο Τουρκικός λαός από γεννησιμιού του κουβαλάει μέσα του το σύνδρομο της επέκταση της πατρίδας του με όποιον τρόπο μπορέσουν να το πετύχουν αυτό. Μάλλον είναι σύνδρομο που δεν θα ξεριζωθεί ποτέ από τα μύχια της ψυχής τους. Ο εν λόγω δε ηγέτης ακολουθεί πιστά τα χνάρια των προγόνων του ηγετών της χώρας του και προσπαθεί να βρει κάποιον πρωτότυπο, βάρβαρο βέβαια τρόπο ώστε να τους ξεπεράσει προσδοκώντας ότι η ιστορία θα τον καταχωρήσει στις σελίδες της ως τον πιο ισχυρό ηγέτη της χώρας του. Ένα ατράνταχτο κι αδιάψευστο κατόρθωμά του που δείχνει περίτρανα πόσο φιλόδοξος είναι, είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και θαυμασμού. Οι ομοεθνής του, κάπου στην Σμύρνη μετέτρεψαν σε κέντρο διασκέδασης μια χριστιανική εκκλησία. Να είναι άραγε τυχαίο γεγονός;

Εγώ πιστεύω η βεβήλωση των εκκλησιών της ορθοδοξίας από τους συμπατριώτες του είναι να μην αφήσουν τίποτα στην χώρα τους που να θυμίζει Ελλάδα. Αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος σκοπός τους. Εδώ χώρισαν την Κύπρο σε δυο κομμάτια με την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα, σκοτώνοντας χιλιάδες Έλληνες Κύπριους και άλλους τόσους Έλληνες στρατιώτες. Πλιατσικολογώντας ότι έβρισαν μπροστά τους. Σπίτια, καταστήματα, εργοστάσια κ.τ.λ.  και από εκείνη την αποφράδα μέρα δημιουργώντας το ψευδοκράτος τους απαιτούν να ενωθούν με την ‘’μητέρα’’ πατρίδα. Το οξύμωρο είναι ότι διεκδικούν νησιά του Αιγαίου που εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια είναι ελληνικά. Και για να το φέρνουν συνέχεια στην επικαιρότητα το όνειρό που ονειρεύονται να γίνει πραγματικότητα δημιουργούν χλιαρά επεισόδια διαδίδοντας ότι κινδυνεύει η πατρίδα τους από τον στρατό που εδρεύει στα νησιά. Βέβαια δεν είναι τωρινό το μείζων αυτό θέμα.Μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους κατακτητές Τούρκους όλοι οι ηγέτες εκείνης της χώρας ονειρεύονται την γαλάζια πατρίδα. Ο σημερινός όμως ηγέτης ο κ. Ερντογάν το έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το θέμα και το θράσος του δεν έχει ταίρι. Κι ερωτώ ως πότε θα τους ανεχόμαστε;

Τώρα εκτός από την επίσκεψη του στο ψευδοκράτος διατυμπανίζοντας τα ‘’θέλω’’ του απαγόρευσε και το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά ώστε τον Δεκαπενταύγουστο να μην τελεστεί η Θεία Λειτουργία. Ένα ακόμα δείγμα που μαρτυράει περίτρανα το μίσος που τρέφει αυτός ο άνθρωπος για τον Χριστιανισμό και για τον ελληνισμό γενικότερα. Αυτός ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος, επικίνδυνος, διπρόσωπος, ή μάλλον ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο, εγωιστής και πάρα πολύ φιλόδοξος.

Όμως η γεωφυσική θέση της πατρίδας του τον κάνει δυνατό γιατί γνωρίζει πόσο πολύ ανάγκη τον έχουν και η Ευρώπη και η Ρωσία αλλά πολύ περισσότερο η ‘’μαμά’’ η Αμερική και δύσκολα του χαλάνε χατίρι. Το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης του και την ανάγκη των άλλων θα τα εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί. Και τ’ αεροπλάνα που θέλει θα πάρει και χρήματα οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν και στρατιές πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι στην χώρα του θα μας στέλνει με διάφορους τρόπους, είτε δια της υγρής οδού είτε μέσω της ξηράς ότι δεν μπορεί δεν θα κάνει. Μακάρι να βγω ψεύτης. Εκείνο όμως που δεν θα τολμήσει ποτέ να πράξει είναι να κηρύξει πόλεμο εναντίον της χώρας μας. Δεν τον αφήνει η ‘’μαμά’’.

Βέβαια δεν είμαι εγώ εκείνος που θα υποδείξω στους κυβερνώντες την χώρα μου πως πρέπει να διαχειριστούν την υπεροψία της γείτονος γιατί μήτε πολιτικός είμαι, μήτε στρατιωτικός, ένας απλός πολίτης είμαι. Οφείλω όμως να πω ότι όσον αφορά την διαχείριση των μεγάλων θεμάτων που ταλανίζουν την χώρα μου όπως είναι η τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό ο κ. πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα και οι πριν από την σημερινή κυβέρνηση πιστεύω ότι τις διαχειρίζονται με μεθοδικότητα και με την κατάλληλη ψυχραιμία. Δεν γνωρίζω αν είναι αρκετή αυτή η αντιμετώπιση τους ή πρέπει να φερθούμε κάπως διαφορετικά. Κάτι πρέπει να γίνει που θα τον αναγκάσει ώστε να τον σταματήσει να γαβγίζει. Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας κουνάει το δάκτυλο αιώνια. Το ότι ανακάλεσε και επιτρέπει τελικά να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά δεν είναι τίποτε άλλο από μια διπλωματική ευελιξία του Ερντογάν. Πιστεύω όμως ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ