13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Σπ. Δανέλλης: Επιτιχυμήνη πρωτοβουλία για το “Σύφμωνο των Νησιών”

Ημερομηνία:

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη η υιοθέτηση του “Συμφώνου των Νησιών” ως επίσημη ευρωπαϊκή δράση
Με 386 υπογραφές Ευρωβουλευτών πέρασε σήμερα η Γραπτή Δήλωση 37/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σχετικά με την υιοθέτηση του “Συμφώνου των Νησιών” ως επίσημη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η  διαδικασία συλλογής υπογραφών ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Δανέλλη και άλλων τεσσάρων ευρωβουλευτών από διάφορες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Εκτιμώντας ότι:

1) τα νησιά εξαρτώνται ιδιαίτερα από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζουν υψηλότερες δαπάνες στον τομέα των καυσίμων, αλλά αποτελούν επίσης μια ευκαιρία για έρευνα, επίδειξη και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και δράσεων στον τομέα της αποτελεσματικότητας της ενέργειας,
2) είναι ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές λόγω των υψηλών τους επιπέδων βιοποικιλότητας και ευαίσθητων οικοσυστημάτων,
3) οι ανανεώσιμες πηγές είναι διαθέσιμες σε αφθονία και ότι η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ανακούφιση των μόνιμων διαρθρωτικών μειονεκτημάτων των νησιών, παρέχοντας κοινωνικοοικονομικά οφέλη στους κατοίκους τους,
οι πέντε ευρωβουλευτές με την γραπτή τους δήλωση επιδιώκουν να υπογραμμίσουν την ανάγκη για εξεύρεση πρόσφορων οικονομικών πόρων ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της διαδικασίας του Συμφώνου με βάση το μοντέλο του Συμφώνου των Δημάρχων, των Έξυπνων Πόλεων και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ξεχωριστών και σαφών αναφορών στην αειφορία των νησιών στα κείμενα πολιτικής της ΕΕ – σύμφωνα με το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας – ενώ επιμένουν και στη δημιουργία κινήτρων για όλα τα νησιά, ώστε να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο και να συμμετάσχουν στη νησιωτική δικτύωση. Τέλος, συγχαίρουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες οι οποίες είναι ήδη μέλη του Συμφώνου και καλούν την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της σε κοινότητες νησιών της Ευρώπης, με σκοπό να επιτύχει τους στόχους αειφορίας της ΕΕ.

Ο Σπύρος Δανέλλης, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του ΕΚ για την υιοθέτηση της Δήλωσης και την δέσμευσή του να την μεταβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε τα εξής: “Είναι αισιόδοξο να εκφράζουμε την κοινή μας βούληση για ενίσχυση της συνοχής, την έμπρακτη στήριξή μας στη νησιωτικότητα και την προώθηση της βιώσιμης κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ανάπτυξης”.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ