24.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Αχτσιόγλου από Χανιά: “Το κράτος έχει γίνει ένας τεράστιος μηχανισμός διασπάθισης δημοσίου χρήματος που είναι απών τις κρίσιμες στιγμές” | Φωτός

Ημερομηνία:

Η Έφη Αχτσιόγλου, υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και αυτή στα Χανιά για να μιλήσει στα πλαίσια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Η κ. Αχτσιόγλου έφτασε στον Καφέ Κήπος με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση όμως πάραυτα ο κόσμος που παρέμεινε στο χώρο για να την υποδεχτεί ήταν ικανοποιητικός.

Εκεί βρέθηκαν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη ο οποίος μάλιστα την προλόγισε με πολύ θερμά λόγια τόσο για την υποψηφιότητά της όσο και για την θητεία της ως Υπουργού κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί βρέθηκε καη πρώην βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη αλλά και η υποψήφια Δήμαρχος Χανίων Κατερίνα Μανιμανάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Μηνάς Βουλγαρίδης.

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ πριν την ομιλία της στάθηκε στη λειτουργία του κράτους την οποία χαρακτήρισε “απολύτως απογοητευτική”:

“Έχει γίνει ένας τεράστιος μηχανισμός διασπάθισης δημοσίου χρήματος και ρουσφετολογικών προσλήψεων, αλλά την ώρα της κρίσης είναι απόν” ζητώντας να προχωρήσει μια σοβαρή ανασύνταξη για να λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση:

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το μοντέλο μόνο να εισάγουμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες του τουρισμού, χρειάζεται βάση στον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία.

Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είπε ότι:

“Δεν είναι σοβαρό να συζητάμε αν οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 13 ή 15 ωρες και αν θα δουλεύουν απλήρωτα, πρέπει να υπάρξουν πλήρη εργατικά δικαιώματα με καλύτερους μισθούς και τέταρτον, υπάρχει θέμα με το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους αλλά να είναι ίσα για όλους”.

Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει άλλους υποψήφιους χαρακτηρίζοντας τον διάλογο που διεξάγεται υψηλού επιπέδου.

Βασικό μέρος της ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου αποτέλεσαν οι τέσσερις κεντρικοί άξονες για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, στους οποίους είχε αναφερθεί και στην ομιλία της στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί είναι οι εξής:

Το κράτος της νέας εποχής: “Κράτος υπηρέτης των συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου;», ήταν το δίλημμα που έθεσε για ν’ απαντήσει ότι είναι ένα κράτος που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Με δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς διαχωρισμούς. Ένα κράτος με δομές εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεις που δεν μένουν ημιτελείς λόγω συμφερόντων. Ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες, με ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είπε χαρακτηριστικά ότι το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη “δεν ήταν μόνο ένας γιγαντιαίος μηχανισμός διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων, παρακολουθήσεων του μισού πολιτικού συστήματος και των στρατιωτικών. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται εγκληματικό κράτος»

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: «Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, εισάγοντας συνεχώς απλώς για να ενισχύσουμε τον τουρισμό ή αλλάζουμε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η Έφη Αχτσιόγλου και τοποθετήθηκε σχετικώς τονίζοντας ότι στην πρώτη περίπτωση θα έρθει ξανά η χρεοκοπία. Ζήτησε ριζική αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου με διεύρυνση της βάσης παραγωγής δίνοντας  προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, στην τεχνολογία, επιδιώκοντας την εμπλοκή των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αξιοποιώντας το ταμείο ανάκαμψης.

Η εργασία μπροστά: Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου δύο αντιλήψεις συγκρούονται, η οπισθοδρομική και η σύγχρονη. Για την κ. Αχτσιόγλου αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι να δώσει προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η καθημερινότητα μπορεί να γίνει καλύτερη. .

Η μάχη για τα δικαιώματα: Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου στο επίκεντρο βρίσκεται το δικαίωμα των ανθρώπων στην ασφάλεια, στον αυτοπροσδιορισμό, στην ίδια τη ζωή.  Στόχος, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου πρέπει να είναι μια κοινωνία ορατή που θα διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο πως οι ζωές όλων έχουν αξία. Μόνο μέσα από μια δημοκρατία.

Στην ομιλία της επίσης τόνιζε ότι αν και η ψήφος στον Μητσοτάκη ήταν ψήφος ανοχής επουδενί δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πέσει η κυβέρνηση ως “ώριμο φρούτο”.

Μάλιστα, η κ. Αχτσιόγλου συνέχισε ασκώντας κριτική και στην τελευταία τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στην αντιπολίτευση αφού όπως είπε «ασθένησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο και αυτό το πληρώσαμε στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παντού, να πείσει όλους ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Πρέπει το κόμμα να κατέβει στον κόσμο και αυτό θέλει πολλή δουλειά».

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το...

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής...