18.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: “Πρόκειται για μια ακόμα ψηφιακή επανάσταση, μια αποτελεσματική επανάσταση, μια δίκαιη επανάσταση”

Ημερομηνία:

Τη σημασία που έχει η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ελέγχου της φοροδιαφυγής υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Χανίων τόνισε ότι «η ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων σήμερα θα  κάνει το κράτος μας ακόμα πιο αποτελεσματικό στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος σε ό,τι έχει να κάνει με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και είναι προφανές ότι ένα πιο αποτελεσματικό απέναντι στη φοροδιαφυγή κράτος, είναι ταυτόχρονα και ένα πιο δίκαιο κράτος. Ακριβώς γιατί το ζήτημα της σωστής και δίκαιης φορολόγησης είναι κορυφαίο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης συνέδεσε την υιοθέτηση νέων και σύγχρονων εργαλείων κατά της φοροδιαφυγής με την υπηρέτηση της βασικής αποστολής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Αν σκεφτούμε απλά αλλά ουσιαστικά θα δούμε: τι είναι αυτό που ζητούν οι πολίτεςαπό το κράτος; Να είναι δίκαιο και αποτελεσματικό. Οι σημερινές διατάξεις έρχονται να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, να περιορίσουν τις δυνατότητες που έχουν σήμερα ορισμένοι να λειτουργούν στην γκρίζα ζώνη της οικονομίας, μη φανερώνοντας τα εισοδήματά τους σε βάρος των πολλών. Υπάρχει κάτι πιο δίκαιο από αυτό, με όρους πάντοτε φορολογικής δικαιοσύνης, από την καταπολέμηση και τον περιορισμό δηλαδή της φοροδιαφυγής; Πώς αλλιώς θα μετέχουν όλοι στις κοινές δαπάνες καταπώς τους αναλογεί και πώς αλλιώς θα μπορέσουν να ανοίξουν ευκαιρίες για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις;  Στοχευμένες φυσικά στη νέα γενιά και στους πιο αδύναμους, δηλαδή στο μέλλον και στην ανάγκη».

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη διασύνδεση των μηχανημάτων POSμε την ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας: «Σας ζητώ να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τα εντυπωσιακά δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών για ιλιγγιώδεις τζίρους που… χάνονταν στη μετάδοση των στοιχείων. Θα θυμάστε, συχνά είχαμε αναφορές για αδήλωτα εκατομμύρια με αποδείξεις όχι ακριβώς ηλεκτρονικές αλλά κατά βάση αόρατες. Ως τώρα το κράτος επαφιόταν στους εκ των υστέρων ελέγχους για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Είδατε τι ποσά αποκάλυψαν οι έλεγχοι, και αυτά είναι μόνα όσα μπόρεσαν να φέρουν στο φως οι ελεγκτές. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι έλεγχοι δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητοι σε αριθμό. Γι’ αυτό έρχεται τώρα πλέον η κυβέρνηση και προχωρά στη διασύνδεση των POS  με την ΑΔΑΕ σε πραγματικό χρόνο, σε άμεση και διαρκή σύνδεση με τις ταμειακές μηχανές. Πρόκειται για μια ακόμα ψηφιακή επανάσταση στη δημόσια διοίκηση, μια αποτελεσματική επανάσταση, μια δίκαιη επανάσταση».

Ο Βουλευτής Χανίων ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών με δύο διαδοχικά νομοθετήματα αφενός υλοποίησε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.  κι αφετέρου ενισχύει τα όπλα του κράτους κατά της φοροδιαφυγής. «Σε αυτόν τον ρυθμό πρέπει να συνεχίσουμε, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα γιατί αυτό απαιτούν οι πολίτες από εμάς», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ