21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Πρόκληση Ερντογάν από ΓΣ ΟΗΕ: Καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Ημερομηνία:

Να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” κάλεσε τη διεθνή κοινότητα από το βήμα της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την ομιλία του ζήτησε επίσης να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, όπως αναφέρει ανάρτηση του Anadolu στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Αποδέκτης των μηνυμάτων του όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία, όπως είπε, αναμένει να εκπληρώσει “τις από καιρό παραμελημένες υποχρεώσεις της”.

“Η όλο και πιο σύνθετη φύση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ, να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υγιή βάση”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

“Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει γρήγορα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη χώρα μας, τις οποίες έχει παραμελήσει εδώ και καιρό”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως πρέπει να λάβει τέλος η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις πραγματοποιούνται λίγες ώρες προτού ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα “εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του” ώστε να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο”, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητά του.

Τόνισε επίσης ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος τους αζέρικου εδάφους και η επιβολή ενός διαφορετικού καθεστώτος στον θύλακα αυτόν είναι “απαράδεκτη”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου χαρακτήρισε “εύλογες” τις “ανησυχίες” που οδήγησαν στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιστρέψουν στον διάλογο. “Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία στο δικό του έδαφος”, τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στον ΟΗΕ

Προπαρασκευαστική συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στον ΟΗΕ το πρωί της Τρίτης (19/09).

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοκάρει η ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά: Άνδρας έβαλε φωτιά στα πράγματα του παιδιού του

Ένα σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στα Χανιά, σκορπίζοντας...

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία...