25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

ΔΕΥΑΒΑ: Ας κάνουμε τον απολογισμό μας

Ημερομηνία:

Γράφει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Μαυρογένης Ευτύχης , δικηγόρος.

Η Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης  Αποχέτευσης Βορείου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ) είναι μία Δημοτική επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά που εδρεύει στο Γεράνι.

Έχει την συνολική ευθύνη ύδρευσης του συνόλου του Δήμου Πλατανιά, και σε ορισμένα σημεία την άρδευση και την αποχέτευση.

Η συνολική παροχή ποιότητας υδρεύσιμου ύδατος είναι σε υψηλά στάνταρτ. Ελέγχεται από το εργαστήριο της ΔΕΥΑΒΑ το οποίο έχει πιστοποιηθεί με ISO17025:2017. Έχουμε 12.500 παροχές σε όλο τον Δήμο. Έχουμε 132 δεξαμενές ύδρευσης, 42 αντλιοστάσια και 26 γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα διαθέτουμε 8 υδρομαστεύσεις .

Τα έργα για τα περασμένα 4 έτη που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη , είναι τα ακόλουθα:

  1. Το εμβληματικό έργο του εκσυγχρονισμού του Νέου Βιολογικού προϋπολογισμού 8.500.000€ περίπου, είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα του χρόνου το καλοκαίρι να χρησιμοποιείται ο κλειστός θάλαμος πρώτης υποδομής των λυμάτων με αποτέλεσμα να περιοριστούν  δραστικά οι εκπομπές  των οσμών.
  2. Νέα υδρομάστευση στον Σέμπρωνα και νέος αγωγός Κεφαλά-Βουκολιές με διυλιστήριο για απόλυτα διυλισμένο νερό προϋπολογισμού 340.000€.
  3. Νέος αγωγός από Κολένι-Κολυμπάρι προϋπολογισμού 830.000€ έχει ολοκληρωθεί. Με τον νέο αγωγό παρακάμπτουμε όλους τους παλιούς υπερεξηκονταετίας αγωγούς Κολυμβαρίου που είχαν πολλά σπασίματα και επιδιορθώσεις.
  4. Νέος αγωγός Φουρνές-Αλικιανός με αντικατάσταση του συνόλου των εσωτερικών δικτύων Αλικιανού προϋπολογισμού 370.000€
  5. Νέος αγωγός Φουρνές-Μεσκλά ο οποίος θα λειτουργεί αμφίδρομα επιλύοντας χρόνια προβλήματα ύδρευσης προϋπολογισμού 000€
  6. Νέος αγωγός Ασκορδαλού-Λάκοι προϋπολογισμού 612€
  7. Νέα γεώτρηση στον Ασκορδαλό προϋπολογισμού 419
  8. Νέο δίκτυο ύδρευσης Καράνου – Ορθούνι- Γιαννουκιανά προϋπολογισμού967
  9. Νέος αγωγός αποχέτευσης παράκαμψης του Πλατανιά και νέο αντλιοστάσιο προϋπολογισμού 3.000.000€ να μην περνάει μέσα από τον Πλατανιά τα λύματα του Δαράτσου – Σταλού- Αγίας Μαρίνας με συνέπεια να αποφορτιστεί το χωριό Πλατανιάς.
  10. Νέο αντλιοστάσιο και νέα δεξαμενή 1.000 κυβικών στα Πλακάλωνα με τα συνοδά δίκτυα ύδρευσης προκειμένου να καταστεί πλήρους λειτουργικός ο ήδη τελειωμένος αγωγός Κολένι-Κολυμπάρι προϋπολογισμού 700.000€
  11. Νέες δεξαμενές που οχυρώνουν από τις λειψυδρίες τις ακόλουθες περιοχές που είναι ήδη εγκατεστημένες:

α)Φουρνές 500 κυβικά

β)Γλώσσα100 κυβικά

γ)Σκορδαλού 20 κυβικά

δ)Καράνου 200 κυβικά

Και νέες που βρίσκονται στην διαδικασία προμήθειας με εγκεκριμένη χρηματοδότηση:

ε)Σπηλιά 100 κυβικά

στ)Στο νέο διυλιστήριο στην Κεφάλα 500 κυβικά

ζ)Γαβαλομούρι 150 κυβικά

η)Πολεμάρχι 700 κυβικά

  1. Ολοκλήρωση γεώτρησης «Χαρέ» περιοχή Ροδωπού, προϋπολογισμού 60.000€
  2. Εφαρμογή Τηλεμετρίας με επιλογή κόμβων για έλεγχο διαρροών στον άξονα Πλατανιά προϋπολογισμού ποσού 500.000€.
  3. Αντικατάσταση του συνόλου των συμβατικών υδρομέτρων με ηλεκτρονικά υδρόμετρα στα οποία δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν και θα μεταφέρουν εξ αποστάσεων άμεσα τις μετρήσεις, τις οποίες θα ελέγχει και ο κάθε καταναλωτής από την ηλεκτρονική του καρτέλα από το site της ΔΕΥΑΒΑ.

Το ανωτέρω έργο είναι προϋπολογισμού 4.898.000€ και έχει ήδη υπάρξει κατακύρωση.

  1. Αλλαγή μίας σειράς αντλιοστασίων με καινούρια λιγότερο ενεργοβόρα υπολογίζοντας ότι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας 15% αντικαθιστάμενη προϋπολογισμού 650.000€. Υπάρχει κατακύρωση και αναμένεται η αντικατάσταση.
  2. Προμήθεια και τοποθέτηση νέου φυγοκέντρου στον Βιολογικό προϋπολογισμού 000 ευρώ.
  3. Εγκατάσταση στα Μεσκλά νέας δεξαμενής ύδρευσης 100 κυβικών καθώς και εγκατάστασης νέας δεξαμενής στα Καράνου 200 κυβικών με κατασκευή νέων αγωγών και καλλωπισμό του περιβάλλοντα χώρου προϋπολογισμού 180.000€.
  4. Επέκταση με ίδιους πόρους του αποχετευτικού δικτύου Σπηλιάς Μαραθοκεφάλας και Καμισιανών προϋπολογισμού 120.000€.
  5. Στο σύνολο τους έχουν επισκευασθεί όλες οι δεξαμενές και έχουν καθαρισθεί –μονωθεί εσωτερικά. Η ΔΕΥΑΒΑ έχει 112 δεξαμενές.
  6. Έχουμε προβεί σε επεκτάσεις αρκετών χιλιομέτρων αγωγών άρδευσης για εξυπηρέτηση των αγροτών.
  7. Προβαίνουμε σε καθημερνές άμεσες επεμβάσεις σπασιμάτων και αντικαταστάσεις ζημιών με τα συνεργεία μας και τους συνεργαζόμενους εργολάβους μας.

 

Από άποψη τιμολογιακής πολιτικής:

  1. Καθιερώσαμε κοινωνικό τιμολόγιο με το οποίο ειδικές ευπαθείς ομάδες τιμολογούνται με πολύ λιγότερες χρεώσεις.
  2. Έχουμε πάγια ρύθμιση 24 δόσεων για τη διευκόλυνση των οφειλετών
  3. Παρέχουμε δωρεάν νερό στους αγρότες για κάθε χωριό για τις ανάγκες ψεκασμάτων και για πολιτική προστασία. Το νερό αυτό πληρώνεται από τον Δήμο Πλατανιά.
  4. Οργανώσαμε και λάβαμε τεχνική επάρκεια για τηνΤεχνική Υπηρεσία μας ώστε να προκηρύσσουμε διαγωνισμούς χωρίς δάνειες δυνάμεις από Ο.Α.Κ κλπ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτατη εκτέλεση των έργων και την εξοικονόμηση πόρων.

– Αυτή την στιγμή εκτελούμε νέο έργο αποκατάστασης τμημάτων της ύδρευσης σε ευπαθή δίκτυα: Βούβες, Βουκολιές, Νιο χωριό, Ραβδούχα, προϋπολογισμού 250.000€.

-Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού στο Συρίλι περιοχή στην οποία συνέβαιναν συνεχή σπασίματα.

-Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν χάρη στον προγραμματισμό και την οργάνωση. Μένει να γίνουν ακόμα πολλά. Χρειάζεται όραμα, σχέδιο, πράξη, καθοδήγηση και προπάντων άριστες σχέσεις εργαζομένων- διοίκησης, γεγονός στο οποίο έχουμε επενδύσει ευθύς εξ΄ αρχής και θεωρούμε ότι το έχουμε επιτύχει.

Δεν είμαστε τέλειοι. Μπορούμε και καλύτερα. Για παράδειγμα την αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους μετά την επισκευή των ζημιών. Έχουμε θέμα με τους εργολάβους. Λίγοι είναι οι συνεπείς.

Όμως το γνωρίζουμε το πρόβλημα και θα το θεραπεύσουμε.

Όλα αυτά τα πετύχαμε με τις συνεχείς διεκδικήσεις του Δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη, της συνεργασίας του Δ.Σ και όλων των Δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Ας σημειωθεί ότι όλα τα  παραπάνω αλλά και άλλα που σχεδιάζονται και έχουν υποβληθεί σε προγράμματα, «Τρίτσης», «Αγροτική Ανάπτυξη», «ΥΠΕΝ», κτλ  όπως Νέος αγωγός Ψαθόγιαννου, Ροδωπιανός αγωγός, αγωγός Τιμίου Σταυρού-Δέμπλας, αγωγός Αλικιανός- Βατόλακος, Δίκτυο ύδρευσης Κακόπετρου και αλλαγή εσωτερικού δικτύου Σπηλιάς-Μαραθοκεφάλας είναι διεκδικήσεις για την επόμενη μέρα. Έχουμε έτοιμα προγράμματα και τα έχουμε υποβάλλει για έγκριση χρηματοδότησης.

Τέλος διεκδικούμε με τον Δήμο Κισσάμου νέα υδρομάστευση και νέο αγωγό από Μεσαύλια – Δελιανά.

Με αυτά τα έργα θωρακίζουμε τον ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ και τους δημότες από την λειψυδρία, και διασφαλίζουμε υγιεινό και ασφαλές νερό.

Σχεδιάζουμε πολλά. Από ενεργειακή αυτονομία μέχρι την αποξήρανση της παραγόμενης λάσπης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ας σκεφτούμε μια στιγμή, ότι όλα τα παραπάνω έγιναν μέσω μίας πανδημίας: Του κορονοϊού και της σοβαρής ενεργειακής κρίσης, όπου δυστυχώς η κεντρική εξουσία μας άφησε απροστάτευτους ενώ τριπλασιάστηκε το ενεργειακό μας κόστος, χωρίς να προβούμε σε αντίστοιχες χρεώσεις.

Αποδείξαμε στον προδιαδραμόντα χρόνο, ότι, είμαστε δίπλα στον καταναλωτή, με ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Είμαστε όμως αμείλικτοι στους κατ΄ επάγγελμα οφειλέτες και σε κλοπές όπου εντοπίζονται.

Με την ελπίδα και την πίστη ότι πράξαμε το σωστό, σάς κοιτάζουμε στα μάτια και ζητάμε με αυτοπεποίθηση  την στήριξη του συνδυασμού του  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗ.

 

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ

Μαυρογένης Ευτύχης

Δικηγόρος Χανίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν...

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους...

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Γαλατά

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας...