18.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Channel 4: Κατασκευασμένο το ηχητικό που παρουσίασε ο Ισραηλινός στρατός με τα στελέχη της Χαμάς που μιλάνε για την επίθεση στο νοσοκομείο

Ημερομηνία:

Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος του Channel 4 Alex Thompson με εκτενή ρεπορτάζ το οποίο μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Μεγάλης Βρετανίας καταρρίπτει τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ισραηλινός στρατός, τόσο σε σχέση με τον πύραυλο που έπεσε όσο κυρίως για τα ηχητικά “ντοκουμέντα”.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το βρετανικό Channel 4 και ο βετεράνος ανταποκριτής του, Άλέξ Τόμσον, απευθύνθηκαν σε αναλυτές της αραβικής γλώσσας, για να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα ηχητικού. Κατέληξαν ότι το ηχητικό είναι κατασκευασμένο. Ο ίδιος δημοσιογράφος σημείωνε στο ρεπορτάζ του ότι το Ισραήλ έχει παρουσιάσει δυο αντικρουόμενες εκδοχές για το σημείο από όπου υποτίθεται εκτοξεύτηκε η ρουκέτα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ.

Και ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης Άντριου Χάμοντ  με ειδίκευση στον ισλαμικό και αραβικό πολιτισμό είπε ότι το ηχητικό ήταν εμφανέστατα ψεύτικο. «Είναι η πιο ψεύτικη από τις ψεύτικες συνομιλίες» έγραψε ο Χάμοντ στο Twitter συμπληρώνοντας ότι του θυμίζει «απομαγνητοφώνηση από μάθημα αραβικών».

Σύμφωνα επίσης με πολλές αναφορές από αναλυτές του ηχητικού αποσπάσματος στο twitter το αρχείο είναι αφύσικο επειδή η καταγεγραμμένη συνομιλία των “στελεχών της Χαμάς” είναι σε στέρεο κάτι που στην πραγματικότητα δε μπορεί να συμβεί. Η εικόνα που δίνεται είναι ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταγραφές οι οποίες ενώθηκαν μετά στο μοντάζ και όχι για την καταγραφή μίας ομιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως υπενθυμίζει και το infowar.gr το Ισραήλ είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν ηλεκτρονικά επεξεργασμένες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής αποστολής Ένα Καράβι για τη Γάζα. Χρησιμοποιώντας εμφανώς μονταρισμένα αποσπάσματα είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει τους ακτιβιστές σαν αντισημίτες για να δικαιολογήσει ότι στρατιώτες του εκτέλεσαν δέκα άτομα πυροβολώντας τα σχεδόν εξ επαφής.

Ποια ήταν η συζήτηση των “στελεχών της Χαμάς” που παρουσιάστηκε από τον Ισραηλινό στρατό

Το ηχητικό φέρεται να καταγράφει δύο μελών της Χαμάς να συζητούν για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, σκότωσε 471 άτομα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως το ηχητικό ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι δεν πυροδότησε το ίδιο τον πύραυλο που κατέστρεψε το νοσοκομείο και πως, αντίθετα, εκτοξεύτηκε λανθασμένα από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Η συγκεκριμένη ομάδα είναι στενά συνδεδεμένη με τη Χαμάς. Έχει ωστόσο αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη -ενώ η Χαμάς και ορισμένα παρακλάδια της έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ.

Η συνομιλία των δύο “μαχητών της Χαμάς” για την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μεταξύ “δύο μαχητών της Χαμάς”, σύμφωνα με το Ισραήλ:

Μαχητής 1: Σας λέω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πύραυλο σαν αυτόν να πέφτει και γι’ αυτό λέμε ότι ανήκει στην παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Μαχητής 2: Τι;
Μαχητής 1: Λένε ότι ανήκει στην παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Μαχητής 2:Είναι από εμάς;
Μαχητής 1: Έτσι φαίνεται!
Μαχητής 2: Ποιος το λέει αυτό;
Μαχητής 1: Λένε ότι τα θραύσματα από τον πύραυλο είναι τοπικά θραύσματα και όχι όπως τα ισραηλινά θραύσματα.
Μαχητής 2: Τι λέτε [όνομα];
Σιωπή
Μαχητής 2: Αλλά ο Θεός να τον ευλογεί, δεν θα μπορούσε να βρει άλλο μέρος για να εκραγεί;
Μαχητής 1: Δεν πειράζει, ναι [όνομα] τον έριξαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο.
Μαχητής 2: Τι;
Μαχητής 1: Έριξαν τον πύραυλο από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο al Ma’amadani, έκαναν λάθος και έπεσε πάνω τους.
Μαχητής 2: Υπάρχει νεκροταφείο πίσω από αυτό;
Μαχητής 1: Ναι, το al Ma’amadani είναι ακριβώς μέσα στον περίβολο.
Σιωπή
Μαχητής 2: Πού είναι όταν μπαίνετε στον περίβολο;
Μαχητής 1: Μπαίνεις πρώτα στον περίβολο και δεν πας προς την πόλη και είναι στη δεξιά πλευρά του νοσοκομείου al Ma’amadani.
Μαχητής 2: Ναι, το ξέρω.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ