24.8 C
Chania
Monday, October 7, 2024

Καρφιά Ερντογάν σε Σολτς: Εμείς δεν έχουμε χρέος απέναντι στο Ισραήλ, δεν πήγαμε σε Ολοκαύτωμα

Ημερομηνία:

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επικρίνοντας με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο τη στάση της Γερμανίας για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ και την αμέριστη στήριξη που παρέχει στο Τελ Αβίβ.

«Μιλάω ελεύθερα», είπε ο Ερντογάν. «Γιατί δεν έχουμε χρέος απέναντι στο Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα».

Στην ξεκάθαρη καταδίκη της Χαμάς από τον Σολτς και την διατύπωση της αλληλεγγύης της Γερμανίας στο Ισραήλ που «δεν είναι ανοιχτή προς συζήτηση», ο Ερντογάν απάντησε, «πάνε για ύπνο, ξυπνούν, Χαμάς, Χαμάς, Χαμάς… Μην αξιολογείτε το Παλαιστινιακό ζήτημα με ψυχολογία ενοχής. Μιλάω ελεύθερα. Γιατί δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν είχαμε το πρόβλημα του Ολοκαυτώματος».

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «Η 7η Οκτωβρίου θεωρείται ως η αρχή των γεγονότων, αλλά τι προηγήθηκε δεν συζητείται ποτέ» προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος όπως η Γάζα γιατί είναι εντελώς κατεδαφισμένη».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά τα Eurofighter και την πιθανότητα να πουλήσει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είμαστε μια συνηθισμένη χώρα. Είμαστε μια από τις κορυφαίες χώρες στο ΝΑΤΟ. Είμαστε στην πρώτη 5άδα. Εάν δεν μας πουλήσετε αεροσκάφη, να ξέρετε ότι δεν είστε η μόνη χώρα που τα παράγει. Θα δοκιμάσουμε άλλες μεθόδους».

Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση με Σταϊνμάιερ

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είχε στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντοςόπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την τουρκική πλευρά, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική.

»Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα.

»Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Εντίπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μετά την εθιμοτυπική συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ακολούθησε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για τις ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου...

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια...

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης...

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους...