14.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου καταγγέλει παραποίηση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αποκορώνου:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από Περιφερειακούς Συμβούλους των Χανίων ότι στην τελευταία τους συνεδρίαση παρουσιάστηκε απόφαση  έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου επί της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Σχεδίων Διαχείρισης Natura 2000 η οποία όσον αφορά το Εθνικό Πάρκο Λευκών Ορέων, είναι εντελώς παραποιημένη.

«1) Για την περιοχή «Βουρβουρέ» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ασή Γωνίας, ο Δήμος έχει ιδιόκτητο οικόπεδο 530,40 στρεμμάτων, το οποίο σε μεγάλο τμήμα του χωροθετείται εντός των ορίων της Ζώνης Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών 02 (ΖΔΟΕ-02) (βλ.: Εικόνα 3).

Στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όπως είναι διαμορφωμένη στην παρούσα φάση, επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μόνο για τα έργα που θα έχουν εκδώσει Περιβαλλοντικούς Όρους μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ((34) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Μόνον όσα έχουν ΑΕΠΟ  έως την έκδοση του ΠΔ. Υποχρέωση υλοποίησης διευρυμένου προγράμματος παρακολούθησης. Σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και ετήσια επικαιροποίησης του. Ειδικότεροι όροι περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης. Επιτρέπεται η ιδιοπαραγωγή)

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι το μοναδικό ακίνητο του Δήμου με τόσο μεγάλη έκταση και με κατάλληλο προσανατολισμό, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έργα ΑΠΕ. Ο Δήμος Αποκορώνου σε μια προσπάθεια να επιλύσει τα σημαντικά ζητήματα, από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα αντίστοιχα κόστη, έχει ιδρύσει Ενεργειακή Κοινότητα και προσβλέπει στην χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με γνώμονα την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου και την μη επιβάρυνση των δημοτών. Τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολλαπλά και για τους δημότες, αλλά κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.»

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, κι επικαλούμαστε την βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ουδέποτε συζητήθηκε, ούτε καν αναφέρθηκε τίποτε από την εισηγήτρια, απόντος μάλιστα και του Προέδρου του Τοπικού Ασή Γωνιάς, περί Βουρβουρέ και φωτοβολταϊκών εκεί, πόσο δε μάλλον δεν υπήρξε καμιά απόφαση.

Επειδή επιχειρείται παραπληροφόρηση από μεριάς Δημοτικής Αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά παράβαση κάθε αρχής Χρηστής Δημόσιας Διοίκησης και Δεοντολογίας, αφ’ ενός καταγγέλλουμε το γεγονός στην κοινή γνώμη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Κρήτης, αφ’ εταίρου ζητάμε την ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε θέμα περί Ενεργειακής Κοινότητας Αποκόρωνα που όμως αναβλήθηκε με σύμφωνη γνώμη όλων για την επόμενη συνεδρίαση.

Σημειωτέον ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση για σύσταση ενεργειακής κοινότητας η Λαϊκή Συσπείρωση   τάχθηκε ΚΑΤΑ, γιατί είναι όχημα περεταίρω  ιδιωτικοποίησης  της ενέργειας.

Όσον αφορά το «Βουρβουρέ», σημαντικό τοπόσημο της Αντίστασης κατά των Γερμανών στην περιοχή, δεδομένου ότι δεσπόζει εκεί η κατοικία του Ανδρέα Παπαδάκη ιδρυτή της ΑΕΑΚ (Αντιστασιακή Οργάνωση στην σκλαβωμένη από τους Ναζί, Κρήτη). Απετέλεσε τότε σημείο συναντήσεων αντιστασιακών αλλά και τόπο εγκατάστασης ασυρμάτου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι αυτό πού αρμόζει είναι να συντηρηθεί το οίκημα και να διαμορφωθεί σε μουσείο που θα φιλοξενήσει ντοκουμέντα της περιόδου και της αντίστασης κατά των Γερμανών.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

ΜΕΛΙΣΣΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

ΖΩΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ