12.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Παραδοσιακές συνταγές Χριστουγέννων

Ημερομηνία:

Πηχτή
Τα Χριστούγεννα, παλιά, σφάζαμε γουρουνάκια. Όλα τα σπίτια στα χωριά είχαν γουρουνάκια. Τώρα έχουν σκυλάκια. Δεν τα σφάζομε, μη φοβάστε.
Το σκυλάκι του γιου μου έχει πολύ πλάκα. Όταν το φέρνει σπίτι μας και τρώμε όλοι μαζί στην σάλα μας, παριστάνει τον άνθρωπο. Σηκώνεται με περηφάνια στα δύο του πόδια και κατόπιν παρατηρεί πως τοποθετούμε τα χέρια μας στο τραπέζι και ακουμπά και αυτός τα δυο του πόδια στην άκρη του τραπεζιού, ενώ στέκεται όρθιος με τα άλλα δύο. ‘’Είμαι κι εγώ άνθρωπος’’ μας λέει. Γι’ αυτό δεν τα σφάζομε. Στην Κίνα όμως τα σφάζουν. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Λοιπόν στα γουρουνάκια μας τώρα. Η πηχτή είναι φοβερός μεζές που γίνεται με την χοιροκεφαλή. Η συνταγή ακολουθεί:
Αφήνομε τη χοιροκεφαλή επί 3 ώρες μέσα στο νερό ώσπου να ξεπλυθεί καλά και έπειτα τη βάζουμε να βράσει, την ξαφρίζομε, ρίχνομε λίγο σέλινο, 3-4 γαρίφαλα, λίγο πιπέρι, 2-3 φύλλα δάφνης, αλάτι. Όταν βράσει, περνάμε το ζουμί από σουρωτήρι και έπειτα το ξαναβράζομε έως να πήξει. Το αδειάζομε σε φόρμα όπου έχομε βάλει αλατισμένα, πιπερωμένα τα ψαχνά του κεφαλιού, ψιλοκομμένα, αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο. Λίγη κάπαρη, βρασμένο καρότο ροδέλες αν θέλετε και αβγά βραστά σφιχτά ροδέλες και 2-3 κουταλιές καλό ξύδι. Το αφήνομε να πήξει και όταν πρόκειται να σερβίρομε βάζομε τη φόρμα για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και ξεφορμάρομε.

Ομαθιές χοιρινές
Έντερα γουρουνιού, 1 συκωταριά, σπλήνα, νεφρά, 2 κούπες ρύζι, 1 κούπα σταφίδες, κουκουνάρια, κύμινο, πιπέρι, αλάτι, λεμόνι.
Αφού πλυθούν και γυρισθούν τα έντερα τα βάζομε στο νεράντζι ή στο λεμόνι για 12 ώρες. Βράζομε το συκώτι, τη σπλήνα, τα νεφρά, μέχρι να ψηθούν καλά. Μετά τα κόβομε σε πολύ μικρά κομματάκια, βάζομε το ρύζι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι (προαιρετικά), το κύμινο, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύομε. Τα έντερα τα κόβομε περίπου στους 30 πόντους. Βάζομε τη γέμιση χαλαρά και τα δένομε στις άκρες. Στη συνέχεια τα βράζομε. Τα τρυπάμε σε αρκετά σημεία με πιρούνι για να μη σκάσουν. Τα βράζομε σε αρκετό νερό μέχρι να ψηθούν. Τα στραγγίζομε και τ’ αφήνομε να κρυώσουν. Τα κόβομε σε χοντρές ροδέλες. Πολύ νόστιμος παραδοσιακός μεζές.

Χοιρινό με σέλινο
Χριστουγεννιάτικο φαγητό Μικράς Ασίας αλλά και εδώ.
Παίρνομε ένα με δύο κιλά σέλινο. Ολόκληρο με τις ρίζες του και τα γουλιά του. Το καθαρίζομε, και τα γουλιά του, το πλένομε, βγάζομε τις ίνες του και τα ξερά. Το κόβομε, το τσαλακώνομε καλά – καλά. Το σπάμε. Το βράζομε ελαφρά. Το σουρώνομε, το αλατίζομε, το βάζομε στην άκρη.
Παίρνομε δύο κιλά χοιρινό κομμένο σε κομμάτια. Αλατίζομε, πιπερώνομε, τσιγαρίζομε με μια φλυτζάνα λάδι. Ψιλοκόβομε ένα κρεμμύδι. Ξύνομε δύο ντομάτες, τις ρίχνομε μέσα. Αφήνομε να τραβηχτούν τα υγρά της ντομάτας. Ρίχνομε μια μεγάλη κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε μια φλυτζάνα νερό. Ψήνομε σε μέτρια φωτιά και προσθέτομε όταν χρειάζεται νερό. Όταν είναι μισοψημένο και μόνο με το λάδι του ρίχνομε το σέλινο αλατισμένο. Αφήνομε να ψηθούν μαζί το κρέας με το σέλινο και όταν μείνει χωρίς υγρά η σάλτσα αλλά μόνο με το λάδι της είναι έτοιμο. Μην το αφήσετε νερουλό. Χάνει απ’ την νοστιμιά του.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...