25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Όταν στις διαδηλώσεις υπέρ της Ειρήνης συμμετείχαν και όλες οι αρχές του τόπου

Ημερομηνία:

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια όμως μοιάζει με μία τελείως διαφορετική εποχή. Πριν περίπου 20 χρόνια, στις μεγάλες διαδηλώσεις του λαού μας για την ειρήνη και ενάντια στο καθεστώς των βάσεων, δε συμμετείχαν μόνο απλοί πολίτες και άνθρωποι οργανωμένοι σε κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, αλλά όλοι. Ακόμη και οι αρχές του τόπου. Ακόμη και οι Μητροπολίτες.

Βεβαίως, τα μεγέθη εκείνης της εποχής ήταν διαφορετικά. Ήταν άνθρωποι που είχαν το σθένος να σηκώσουν το ανάστημα και να μιλήσουν. Εξέφραζαν την εναντίωσή τους στο αποικιοκρατικό καθεστώς των βάσεων, μιλούσαν για την ετεροδικία που υποβιβάζει τους πολίτες  σε πολίτες β’ κατηγορίας στον ίδιο τους τον τόπο, ζητούσαν ελέγχους για το περιβάλλον και ασκούσαν πίεση ώστε οι αρχές των βάσεων να τηρούν έστω τα προσχήματα. Πράγματα αυτονόητα δηλαδή που στην Ελλάδα σήμερα τα θεωρούμε περίπου εξτρεμιστικά. Πόσο μάλλον όταν ακόμη και κόμματα Αριστερά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονται πλέον υπέρ του καθεστώτος των βάσεων. Τέτοια είναι η κατρακύλα μας.

Σε άλλες χώρες όπως η Νότιο Κορέα, μπορεί να μην έχουν διώξει τις βάσεις όμως έχουν κατορθώσει να επιβάλλουν μία σειρά ελέγχους και περιορισμούς στη λειτουργία τους, σε σχέση με το περιβάλλον, το εμπόριο ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, το καθεστώς ετεροδικίας, ώστε να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους.

Αλλά εδώ στην Ελλάδα, οι αρχές εδώ και χρόνια φαίνεται όλο και να απομακρύνονται από τους πολίτες. Αυτό άλλωστε δεν αποτυπώνεται και στα τεράστια ποσοστά αποχής κατά την εκλογική διαδικασία;

Στη φωτογραφία που παρουσιάζουμε, επ’ αφορμής και της συμπλήρωσης 113 ετών από τη γέννηση του Ειρηναίου Γαλανάκη, βλέπουμε τον μέγιστο Ειρηναίο Κισσάμου και Σελίνου, τον επονομαζόμενο και “Ιππότη του Σταυρού”, καθώς δίνει ομιλία το 2003 σε διαδήλωση ενάντια στο καθεστώς των βάσεων στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003.

Δεν είναι όμως μόνος του εκεί αφού διακρίνεται και ο τότε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης και πολλοί άλλοι.

Η σύγκριση με τις σημερινές εποχές μόνο θλίψη προκαλεί.

Οι αρχές όχι μόνο δεν κάνουν τα αυτονόητα, δεν τηρούν καν μια αξιοπρεπή στάση. Λειτουργούν ως υποτελείς. Και οι υποτελείς που με τη στάση τους συναινούν στη μετατροπή των Χανίων σε κέντρο πολέμου, προφανώς και δεν κατεβαίνουν σε πορείες για την Ειρήνη.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί άλλη μία συγκέντρωση για την ειρήνη.

Αυτή τη φορά η αφορμή είναι τα εγκλήματα που συμβαίνουν στη Γάζα από το Ισραήλ με τη συναίνεση και με τα οπλικά συστήματα που τους εφοδιάζουν οι ΗΠΑ. Μέσα στα αιτήματα θα είναι και αυτά που αφορούν τις βάσεις. Όμως και αυτή τη φορά οι αρχές του τόπου θα απουσιάζουν.

Ας είμαστε τουλάχιστον εμείς εκεί. Όχι επειδή είμαστε εξτρεμιστές. Απλά επειδή είμαστε υπέρ της ειρήνης και του δίκαιου.

Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό…

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται...

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON...

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα...