23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Συμπεράσματα από την παρουσίαση του ΤΠΣ Πλατανιά

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Καλογεράκη *

Την  Τρίτη 4-6-2024  έγινε η  παρουσίαση του ΤΠΣ  Πλατανιά – στην πρώτη φάση του- από τους μελετητές.

Η   μελέτη εκπονείται μετά  από σύμβαση που υπέγραψε η ανάδοχος μελετητική εταιρεία  με τον Δήμο Πλατανια  -προ 11 περίπου μηνών.

Από τα αναφερθέντα  προκύπτει ότι   υπάρχει   και  δεσμευτικός   χρόνος περαίωσης της μελέτης το τέλος του έτους 2026.

Επίσης  η   διαδικασία προβλέπει  έγκριση   από την ομάδα  επίβλεψης  του Α σταδίου και εντολή εκπόνησης του επόμενου σταδίου ,σταδίου που αφορά- πλέον – προτάσεις .

Με   βάση την ενημέρωση που αφορούσε  διαδικασίες   και τα   στατιστικά   στοιχεία της   ήδει   υπάρχουσας   κατάστασης   αλλά   και  των   μελλοντικών   δεσμευτικών   η μή προτάσεων  της ομάδας μελέτης , προέκυψαν –πέραν της ενημέρωσης και του τρόπου που θα κινηθεί η ομάδα μελέτης –και  ζητήματα που πρέπει να τεθούνε   επι τάπητος και   όχι να   ξεπεραστούνε   αβλεπί   , κάτι που  διαφάνηκε σαν υπαρκτό ενδεχόμενο από την πλειοψηφία της ομάδας επίβλεψης της μελέτης.

Καταρχήν  φάνηκε ότι  κομβικά  ζητήματα της μελέτης  ,παραμένουνε αδιευκρίνιστα από το Κράτος  και   το   ΤΕΕ, το ΤΕΕ    που απ’ ότι φαίνεται υποκαθιστά το Κράτος, μιας και    έχει   την απόλυτη     Κυβερνητική στήριξη .

Α) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ

Μέγα αδιευκρίνηστο θέμα πια ρέματα αφορά.

Αν –επίσης –αφορά το σύνολο ενός ρέματος   η μικρό   τμήμα αυτού και ειδικά μόνο εκείνο  που επηρεάζει    άμεσα τις προτάσεις πολεοδόμησης του κατώτερου σταδίου.

Η ενημέρωση ήτανε ότι δεν θα οριοθετούνται  ΟΛΑ τα ρέματα ,γιατί αυτό απαιτεί χρηματοδότηση   και αντίστοιχη    μελέτη   , εφάμιλλη  η  και  μεγαλύτερη της εκπόνησης του ΤΠΣ.

Β) ΟΙΚΙΣΜΟΙ-ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ

-Δεν   διευκρινίστηκε , αν   θα γίνει   ΟΛΙΚΗ   καταγραφή     των Οικισμών –διορθώνοντας     λάθη του παρελθόντος    και ψηφιοποιώντας    σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ-87 τους Οικισμούς.

-Δεν διευκρινίστηκε  ,αν  θα  υπάρξει μείωση ορίων στάσιμων οικισμών ,διεύρυνση ορίων    οικισμών    με   οικοδομική πίεση,  αν περιλαμβάνονται   στα παραπάνω οικισμοί  μόνο του 1923 και όχι οικισμοί του 1985.

-Επίσης   δεν  διευκρινίστηκε ,αν  θα γίνει  πρόταση  πολεοδόμησης   κάποιων οικισμών η του συνόλου των οικισμών ( είναι πανω από 200 στη οικιστική ενότητα Πλατανιά )

Γ) ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ

Είναι ένα ζήτημα που καίει ειδικά στην εναπομείνασα ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ.

Καμμιά  διευκρίνηση ,  αν   στα πλαίσια   της σύνταξης  του   ΤΠΣ  θα έχουμε γνώση ποιοί είναι δρόμοι και ποιοί  δεν είναι και τι χαρακτήρα θα έχουνε .

Δ) ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Καμμιά   αναφορά   τι   θα γίνει τι ,θα ισχύει   και τι θα προταθεί   στα πλαίσια των προτάσεων για τις χρήσει γής  και τι προτίθεται να ολοκληρωθεί.

Ε) ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Καμμιά  αναφορά   στη συσχέτιση του –υπο δημιουργία Κτηματολογίου – με τις προτάσεις ,αλλά  και καμμιά αναφορά  για την σύνδεση της μελέτης με τους Δασικούς χάρτες που έχουνε κυρωθεί ,αλλά  και το τι πρόκειται να γίνει με την όποια ανατροπή προκαλέσει η εξέταση των αντιρρήσεων που θα αλλάξει το κυρωμένο χάρτη!

Να σημειωθεί ότι είναι  τόσο υποστελεχωμένες   οι επιτροπές  που εξετάζουνε τις αντιρρήσεις ( προβλέπεται η  ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να γίνει μετά το τέλος του2026)  που –υποτίθεται – ότι θα έχει παραδοθεί η παρούσα μελέτη η οποία  όμως   θα έπρεπε  να τα είχε  λάβει …στα υπ όψιν!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Υπάρχει η πολύ καλοπροαίρετη πλευρά που βλέπει άλματα σε αυτή τη διαδικασία.

Ανάπτυξη –ανάπτυξη όπως και να ερμηνεύσεις  την λέξη  και προοπτική προοπτική   όπως και να διαβάσεις την λέξη!

Υπάρχουνε  κάποιοι που εξουσιάζουν –καταλαβαίνουν ,πολυκαταλαβαίνουν μπορώ να πώ ,και νομίζουνε ότι κυβερνούν λόχο αγραμμάτων!

Δυστυχώς  όμως  υπάρχουμε και κάποιοι που  είμαστε  υποψιασμένοι για  όλα τα παραπάνω  και δυστυχώς για μας –αλλά και τους πολλούς –δικαιωνόμαστε.

Ολη   η   Ιστορία  διαφαίνεται να  έχει αρκετή  σκοπιμότητα .

-Όχι μόνο εδώ στον Δήμο Πλατανιά.

-Όχι από τους μελετητές -φυσικά.

Οι άνθρωποι –επιστήμονες γαρ- υπέγραψαν σύμβαση και πάνω σε αυτήν  στα απαιτούμενα και προαπαιτούμενα αυτής της σύμβασης ξετυλίγουνε την επιστημονική και τεχνοκρατική τους άποψη.

Όμως το όλο δημιούργημα με τις καταληκτικές του ημερομηνίες, με την ασάφεια   σοβαρών προαπαιτούμενων –όπως αυτά αναλύθηκαν παραπάνω –μας   πάνε κάπου αλλού.

Προδιαγράφουνε   πως θα είμαστε   ,πως  θα   είναι  η ύπαιθρος –τα χωριά μας -σε 15   χρόνια  από τώρα,   αυτό μας τόνισαν  οι ανάδοχοι του έργου

το 2041 λοιπόν.

Δεν   θέλει   να   γίνει κανείς προφήτης ,  αλλά  είναι  κοντά  το 8μηνο της νέας παρουσίασης  και νομίζω ότι τότε   θα  αχνοφανεί  τι  μέλλει γενέσθαι!

Υπήρχαν βέβαια και άλλα λεχθέντα που   είχανε σχέση με όρους   δομήσεως χρήσεις  γης  και πολεοδόμηση  περιοχών που  όμως   φοβάμαι   ότι μελλοντικά θα προκαλέσουνε μεγάλες …αναταράξεις!!

ΟΨΟΜΕΘΑ ΟΜΩΣ!

 

* Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π

Συμπορευόμενος της Λαικής Συσπείρωσης του Δήμου Πλατανιά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...