11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Στον …αστερισμό των δράσεων το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών!

Ημερομηνία:

Το «τελευταίο κουδούνι» της φετινής σχολικής χρονιάς – εν μέσω καύσωνα- βρήκε τους Συλλόγους Διδασκόντων των δημοτικών σχολείων όλης της χώρας να κάνουν τον απολογισμό τους και να προετοιμάζουν το έδαφος για το ξεκίνημα της νέας περιόδου που αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο συγκεκριμένο μήκος κύματος κινήθηκε και το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών που φέτος ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά καθώς εκτός της υλοποίησης όλων όσων προβλέπονται από τα Αναλυτικά και Διαθεματικά Προγράμματα Σπουδών, εφάρμοσε μια σειρά από καινοτόμα προγράμματα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητικού δυναμικού του έως και στην Τελετή Λήξης.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων με τη διεύθυνση του σχολείου -σε αγαστή συνεργασία με την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τον Δήμο Αποκορώνου, την Εκκλησία, τον Σύλλογο Γονέων, την τοπική κοινωνία και τους υπόλοιπους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σχεδίασαν και υλοποίησαν μια σειρά από δράσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Διατροφή και υγεία

Στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειας, χρονολογείται στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, επιλέχθηκε το πρόγραμμα Διατροφή και Υγεία. Επρόκειτο για ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα  (Ιανουάριος – Ιούνιος), με τη συμμετοχή όλων των τάξεων του σχολείου. Μάλιστα η σχολική μονάδα συνεργάστηκε με την 7η  Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Υγείας Βάμου, εντάσσοντας στο ευρύτερο πλαίσιο τα αντίστοιχα προγράμματα του φορέα «Διατροφική Αγωγή» και «Πρόληψη & Αγωγή Στοματικής Υγείας». Να σημειωθεί πως στο σχολείο επισκέφθηκαν για ενημερώσεις- παρουσιάσεις- προληπτικές εξετάσεις, η παιδίατρος του Κ.Υ. Βάμου, Πηνελόπη Μαυρεδάκη και η οδοντίατρος, Αικατερίνη Μυλωνάκη.

Προγράμματα e-twinning στην αγγλική γλώσσα

Ιδιαίτερη ωστόσο σημασία είχαν και τα τέσσερα ετήσια προγράμματα που υλοποιήθηκαν στη σχολική μονάδα, έχοντας μάλιστα ευρωπαϊκό πρόσημο.

  1. Beauty around us”: Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος e-twinning “Beauty around us”, για Δ’ και ΣΤ1’-ΣΤ2’ τάξεων. Συμμετείχαν επίσης μαθητές/τριες των δημοτικών σχολείων της Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Κατά τη διάρκειά του, οι μαθητές/τριες, μέσω τηλεδιασκέψεων, αντάλλασσαν απόψεις, εμπειρίες κι εργασίες.
  2. “Adopt a Beach” (Υιοθετήστε μια παραλία), της WWF. Ετήσιο, συμμετείχαν οι Γ, Δ, Ε, Στ1-2. Το σχολείο υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο του 2023,  τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα παραλίας ανατολικά της Γεωργιούπολης (τοποθεσία «Περαστικός»), την οποία επισκέπτονται πολλοί μαθητές/τριες με τις οικογένειές τους τα καλοκαίρια και πλέον την φροντίζει οργανωμένα δύο φορές τον χρόνο. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικά με την παράκτια ρύπανση.
  3. “Cultural Exchanges”: Ετήσιο, Δ- Ε- ΣΤ1&2. Σχετικά με το πρόγραμμα “Cultural Exchanges”, υποβλήθηκε προς έγκριση περίληψη για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Σχολείο, οικογένεια και κοινότητα” της  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
  4. “Adopt a Ship“ (Υιοθετήστε ένα πλοίο),: Ετήσιο, εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, (Ε τάξη). Οι μαθητές επικοινωνούσαν με το πλήρωμα και αποκτούσαν «από πρώτο χέρι», γνώση της ζωής στη θάλασσα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» με το πλήρωμα παρακολουθώντας το ταξίδι του σε έναν παγκόσμιο χάρτη και συμμετέχοντας σε διαδραστικές μαθησιακές δραστηριότητες, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητές τους στη χρήση της αγγλικής γλώσσας αλλά και τις αξίες της ομαδικότητας και της ενσυναίσθησης. Το πλοίο που υιοθέτησε το σχολείο ονομάζεται «Seaven Hope» και μεταφέρει πετρέλαιο.

Η υπεύθυνη για τα συγκεκριμένα προγράμματα εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας  Γεωργία Κούβαρη, αναφερόμενη στη σημασία τους, επισήμανε πως «σε όλες τις τάξεις ενσωματώθηκαν προγράμματα, βιωματικές δραστηριότητες και εργασίες που άπτονταν των ενδιαφερόντων των μαθητών, που στόχο είχαν να αυξήσουν το ενδιαφέρον, την αυτενέργεια, την αυτοεικόνα τους και τη σταδιακή υιοθέτηση καλών πρακτικών συνυφασμένες με την καλλιέργεια και ανάπτυξη  οικολογικής συνείδησης».

Το πρόγραμμα «REMEDIES»

Επίσης το σχολείο με τις Γ και Δ τάξεις συμμετείχε στο πρόγραμμα REMEDIES.  Πρόκειται για  μια πολύ μεγάλη Μεσογειακή καμπάνια με όνομα # 20 Tonnes Challenge # !!! Στόχος της καμπάνιας ήταν και είναι να συγκεντρωθούν περισσότερα από 20.000 κιλά πλαστικών απορριμμάτων από παραλίες προκειμένου να βάλουν όλοι ένα επιπλέον λιθαράκι για πιο καθαρές ακτές και κατά συνέπεια ωκεανούς (ουσιαστικά το πρόγραμμα προσβλέπει στη δημιουργία ενός διεθνούς κινήματος για την προστασία του υγρού στοιχείου και των παραλιών από τους ρύπους).

Στα πλαίσιο αυτό τα παιδιά επισκέφθηκαν την παραλία «Pilot», στη Γεωργιούπολη, για έρευνα, συλλογή και ανάλυση ποιοτικών στοιχείων. Με το πέρας του προγράμματος (συγκεντρώθηκαν περίπου δεκαπέντε κιλά απορρίμματα διαφόρων ειδών),  ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου ξενοδοχείου Δημήτριος Παπαδάκης, δεξιώθηκε την αποστολή (το σχολείο ευχαριστεί τις κκ Ειρήνη Βασαρμίδου, Νεφέλη Φλεμετάκη, τον κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, το προσωπικό και τον ιδιοκτήτη του “Pilot”, για την άψογη φιλοξενία τους και τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στους μικρούς μαθητές/τριες).

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών και… απομνημονεύματα

Ο κύκλος του ετήσιου προγραμματισμού για το σχολείο -εκτός των εκπαιδευτικών επισκέψεων, εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, εσωτερικών προγραμμάτων τάξεων μικρής διάρκειας, συμμετοχών σε εκθέσεις ζωγραφικής, έκδοσης τριμηνιαίας εφημερίδας κλπ –  συνεχίστηκε με δύο ακόμη σημαντικές δράσεις.

Η πρώτη αφορούσε το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από την ομάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού», για τους μαθητές/τριες, ενώ η δεύτερη τη Μάχη της Κρήτης. Μάλιστα για το συγκεκριμένο λόγω κλήθηκε στη σχολική μονάδα ο αιωνόβιος γέροντας Νικόλαος Μπραουδάκης (ενενήντα πέντε χρόνων), ο οποίος μέσα από τον προφορικό λόγο και τα μάτια «της ψυχής του», καθήλωσε τους πάντες, μεταφέροντας μοναδικές ιστορίες από τα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (όπως  βίωσε τότε ως μαθητής δημοτικού την προσπάθεια που έκαναν  ο ίδιος και οι Βρυσιανοί συγχωριανοί του, να κρατηθούν στη ζωή υπό την κατοχή του ναζισμού).

Ζωγραφιές για το περιβάλλον του Αποκόρωνα

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση των δράσεων, τα παιδιά του σχολείου «ζωγράφισαν τις σκέψεις τους», στην έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε ο δήμος Αποκορώνου  με θέμα: «Πώς θέλω να είναι το περιβάλλον στο οποίο ζω και ποιο μήνυμα στέλνω για τους πυλώνες που σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στην περιοχή μου”. Η συγκεκριμένη δράση αφορά το σχεδιαζόμενο έργο κατά μήκος του Δήμου Αποκορώνου, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων τεράστιων διαστάσεων και εναέριου καλωδίου υπερυψηλής τάσης, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι: η αλλοίωση του φυσικού τοπίου, οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία και στις δραστηριότητες των κατοίκων.

Κουκιανάκης: «Είμαστε υπερήφανοι για τα σχολεία μας»

Τέλος ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης με αφορμή τόσο της συμμετοχής των μαθητών/τριων στην περιβαλλοντική έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε ο δήμος, όσο και της γενικότερης θέσης της δημοτικής αρχής στα θέματα της Εκπαίδευσης, δήλωσε τα εξής: «Ως δήμος δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την  υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων αλλά παρακολουθούμε και το παιδαγωγικό έργο που είναι πολύ σπουδαίο. Είμαστε υπερήφανοι που στα σχολεία του Αποκόρωνα συντελείται τόσο σημαντικό έργο. Οι εφαρμογές καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων, πέραν των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, δημιουργούν μελλοντικούς ενεργούς πολίτες κριτικά και δημιουργικά σκεπτόμενους. Το γεγονός ότι τα σχολεία μας στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς με υπεραυξημένα προσόντα, με καταρτισμένους επιστήμονες, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Το μέλλον του τόπου μας, που περνάει μέσα από την Εκπαίδευση, βρίσκεται σε «στιβαρά χέρια». Τα σχολεία μας ως πολυπρισματικοί – συμμετοχικοί οργανισμοί -τα σχολεία συμβαδίζουν με τις τοπικές κοινωνίες και δεν είναι αποκομμένα από αυτές-διαμορφώνουν στάσεις ζωής και κουλτούρες ικανές να διατηρήσουν αναλλοίωτες στον χρόνο πολιτιστικές και πολιτισμικές κληρονομιές. Στεκόμαστε με σεβασμό και δύναμη δίπλα στα παιδιά, στις οικογένειές τους και στους εκπαιδευτικούς μας. Έχουμε χρέος και καθήκον να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν Αποκόρωνα αντάξιο των προσδοκιών τους. Ως δημοτική αρχή είμαστε εδώ για να προσφέρουμε την κάθε δυνατή στήριξη προς όφελος των παιδιών μας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...