14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Η ασέβεια που έδειξε η ΕΡΤ στον Γιώργο Σγουράκη

Ημερομηνία:

Η Ηρακλειώτισσα δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά υπενθυμίζει την ασέβεια που είχε δείξει η ΕΡΤ στον Γιώργο Σγουράκη αφού πριν ένα χρόνο, λίγο μόλις καιρό μετά τον θάνατο της συζύγου του και συνδημιουργού Ηρώς Σγουράκη, τον είχε απολύσει, ένα γεγονός που είχε στεναχωρήσει βαθιά τον Γιώργο Σγουράκη.

Αναφέρει η δημοσιογράφος:

4.24 η ανακοίνωση της αναχώρησης του Γιώργου Σγουράκη. Του ανθρώπου που όσο κανείς, μαζί με την Ηρώ, διαμόρφωσε και συνέθεσε διαχρονικά την πνευματική ταυτότητα της χώρας.

Στις περίπου 600 ταινίες σε μια μακρά διαδρομή, ο Γιώργος και η Ηρώ με συναίσθηση ευθύνης,κατέγραψαν τον πνευματικό προσανατολισμό της χώρας, την πολιτιστική
της ανάσταση και ανάταση, δίδοντας δημόσιο βήμα, διασώζοντας και μεταδίδοντας σε όλους τους πολίτες μέσα από την Δημόσια Τηλεόραση, τον λόγο και την εικόνα των ποιητών, των συγγραφέων, των ιστορικών, των πεζογράφων, των εικαστικών, των
πνευματικών, εν γένει ανθρώπων.

Η δουλειά και οι κορυφαίες στιγμές της ζωής του Γιώργου συμπίπτουν με τις κορυφαίες στιγμές της χώρας.

Αυτό το έργο, δεν ήταν αρεστό πια.

Η διοίκηση της ΕΡΤ μετέτρεψε το ασήμαντο και το ευτελές σε διακύβευμα υψίστης σημασίας, καταξιώνοντας την φτήνια και την ευτέλεια απαξιώνοντας την ποιότητα, θέτοντας ένα πικρό, αχάριστο τέλος, εδώ κι ένα χρόνο, στον ευανάγνωστο δείκτη πολιτισμού, στις παραγωγές του Γιώργου.

Πίκρα του χάρισε μέχρι χθες και ο κλάδος των δημοσιογράφων, αρνούμενος αυτό που ο φυσικός του Δικαστής τρις, δικαίωσε.

Έχει μαζευτεί πολύ τσογλάνι στην πιάτσα Γιώργο μου, του είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης, και συχνά μου την έλεγε την φράση.

Ο Γιώργος έφυγε. Αν και δεν ήμουν φυσικό τέκνο του στις 4.24 απόψε ορφάνεψα. Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου, η Ηρώ και ο Γιώργος ήταν εκεί. Δίπλα μου, με πήραν από το χέρι για να πάω παρακάτω.

Το τηλέφωνο μου στις 20.10 το βράδυ δεν θα χτυπάει πια. Η καλησπέρα του “τι νέα η καλλιτεχνική ομάδα”, θα μείνει με το ηχόχρωμα του στ’αφτιά μου. Και τα νέα για την Κρήτη θα του τα λέω νοερά. Στον Στέλιο και το Νίκο, την Ζωή και την Χρυσαυγή, στα παιδάκια του, το Γιωργάκη, την Ηρώ και το Νικολάκι, μια αγκαλιά για πάντα θα με δένει.

Και θα πληγώνει πάντοτε αυτό το βλέμμα στην φωτογραφία 1 στο γραφείο του, όσο και αν κρατάω πολύτιμο θησαυρό και τις όμορφες γεμάτες γέλιο στιγμές που μοιραστήκαμε, όπως απαθανάτισε ο φακός του Ρουσσέτος Παναγιωτάκης στην 2η φωτογραφία Γιωργος Σγουρακης ακριβοχαιρετώ σε.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...