21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

“Όχι” από την κυβέρνηση στην κλήση της ηγεσίας του Άρειου Πάγου στη Βουλή – Αντιδρά η Αντιπολίτευση

Ημερομηνία:

Μετά τη Μαρία Συρεγγέλα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθεί η ηγεσία του Αρείου Πάγου στη Βουλή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το πόρισμα περί υποκλοπών, όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Μάλιστα, αφού ο Π. Μαρινάκης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη δημοκρατία μας, βάσει της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τέτοιες κινήσεις είναι «μια μέρα στη δουλειά» και αναφερόμενος στα περί «παραϋπουργείου Δικαιοσύνης» στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, επιφύλαξε… ιδιαίτερη μεταχείριση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το να το βλέπεις – που έχει μια παράδοση σεβασμού στους θεσμούς – να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και της κ. Κωνσταντοπούλου, νομίζω ότι επιβεβαιώνει πλήρως ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν καταλαβαίνεις και τις διαφορές».

Ειδικά, δε, για την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, αφού επισήμανε ότι ουδείς έχει διαβάσει το πόρισμα 300 σελίδων για τις υποκλοπές, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι, επειδή κάποια σημεία της ανακοίνωσης δεν τους άρεσαν, «στοχοποιούν προσωπικά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και επιτίθενται στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να έρθει εκπρόσωπός της και να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή.

«Το τι θα απαντήσει η Βουλή, δεν μπορώ να το προδικάσω. Αλλά επειδή κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχει η δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας, όχι για να απολογηθεί ή να δώσει εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση – αυτό δεν προβλέπεται – αλλά για ζητήματα διαδικαστικά, λειτουργίας της δικαιοσύνης», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Λίγο μέτρο δεν βλάπτει»

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ότι «λίγο μέτρο δεν βλάπτει κ. Μαρινάκη: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ύψωσε πολύ το δάχτυλο σήμερα για να κάνει μαθήματα… δημοκρατίας και “διάκρισης των εξουσιών” στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επειδή ζήτησε το αυτονόητο, να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της απόφασης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Του απαντάμε λοιπόν, γιατί φαίνεται πως πολύ τις φοβάται τις εξελίξεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βαθαίνει τη δημοκρατία όταν ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία όταν ζητά να κληθούν η εισαγγελέας και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ενημερώσουν τα κόμματα αλλά και να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών.

Εν τέλει, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, πράγματι, “μια ακόμη μέρα στη δουλειά” η δημοκρατική απαίτηση να μην μείνει καμιά πλευρά του σκανδάλου των υποκλοπών ανεξιχνίαστη.

ΥΓ.: Και ας επαναλάβουμε το ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βρήκε να πει σήμερα ούτε μια λέξη: “Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Άρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης. Άρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κ. Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης;”».

ΠΑΣΟΚ: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Υπάρχουν ρήσεις που βρίσκουν απήχηση και στη σημερινή εποχή. Με μια τέτοια θα μας επιτρέψει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να του απαντήσουμε, καθώς μας εκφράζει κάθε λέξη της.

“Η μεγάλη θλίψη για τη χώρα μας είναι που κατά καιρούς βρίσκονται κάποιοι ανώτατοι κυρίως δικαστές, οι οποίοι άλλοτε υποκύπτουν και άλλοτε υπηρετούν πρόθυμα τις λογής εξουσίες. Αυτό κλονίζει την πίστη των πολιτών προς το τελευταίο τους καταφύγιο απέναντι στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Και όταν κλονίζεται η πίστη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, τότε το κακό είναι μεγάλο”.

Γιώργος Φλωρίδης – 15 Σεπτεμβρίου 2016

Υ.Γ. Η Νέα Δημοκρατία που ως αντιπολίτευση διερρήγνυε τα ιμάτια της για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αντί να επουλώσει τα τραύματα στους θεσμούς άνοιξε νέες μεγαλύτερες πληγές. Γι’ αυτό, κ. Μαρινάκη, κρείττον του λαλείν το σιγάν».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία...

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...