23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Το μεσανατολικό χτυπά τις αγορές: Πόσο λογικό είναι το κραχ στο ελληνικό, το ιαπωνικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ο φόβος της ύφεσης

Ημερομηνία:

Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση στα χρηματιστήρια, και ειδικά στο ελληνικό, όπου ο Γενικός Δείκτης χάνει σχεδόν 6%, ποσοστό που παραπέμπει σε άλλες εποχές όπου «το αίμα έρρεε στους δρόμους».

Κακό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, αλλά οι δείκτες σημειώνουν πολύ μικρότερες απώλειες.

Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν υπερβολικές τις αντιδράσεις των επενδυτών και εκτιμούν ότι πρόκειται μάλλον για τεχνική συμπεριφορά και αφορμή για διόρθωση μετά από ένα διαρκές ράλι ανόδου.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που φαίνεται να είναι η αφορμή, δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τις κινήσεις πανικού που παρατηρούνται.

Αντίθετα, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι περισσότερο ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και οι φόβοι για ενδεχόμενη ύφεση.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,76% στις 1.348,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος, λίγο μετά τις 14:00, διαμορφώνεται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στις τράπεζες, με πτώση 7,3%.

Η UBS θεωρεί πως όλες οι ανησυχίες που οδήγησαν σε βίαιη διόρθωση θα αποδειχθούν αβάσιμες, ενώ η UniCredit εκτιμά ότι οι ρευστοποιήσεις θα είναι το κεντρικό θέμα των αγορών αυτό το τρίμηνο και συστήνει μείωση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκια.

Η Barclays, επίσης, προβλέπει ένα δύσκολο υπόλοιπο καλοκαιριού για τις μετοχές.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν παράλληλα την Παρασκευή, με τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 1,8% και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να μειώνεται κατά 18 μονάδες βάσης, αφού τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τροφοδότησαν τον φόβο των επενδυτών ότι η Federal Reserve έχει καθυστερήσει να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων και ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.

Οι πιέσεις εντάθηκαν σήμερα, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί περισσότερο από 11% και τον δείκτη αναφοράς της Ταϊβάν να βυθίζεται κατά 7,5%, ενώ τα futures του Nasdaq προδιαγράφουν πτώση 2,7% στο άνοιγμα της Wall Street.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούλιο περιείχαν σημαντικές εκπλήξεις, με τις μισθοδοσίες εκτός του αγροτικού τομέα να αυξάνονται μόνο κατά 114.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Παρόλο που το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παραμένει σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα, μια τέτοια ταχεία αύξηση της ανεργίας στο παρελθόν έχει συσχετιστεί συχνά με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτά τα αδύναμα στοιχεία οδήγησαν τους επενδυτές να τιμολογούν ταχύτερο ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης, με τις αγορές να αναμένουν τώρα σχεδόν 120 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων της Fed φέτος, από 66 μονάδες βάσης μόλις πριν από δύο εβδομάδες και 36 μονάδες βάσης στην αρχή του Ιουλίου.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX υποχωρεί 2,70%, ο CAC 40 στο Παρίσι 2,3% και ο FTSE στο Λονδίνο 2,53%. Τα futures στη Νέα Υόρκη δείχνουν μεγάλες απώλειες, σχεδόν 800 μονάδες, για τον Dow Jones.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...