24.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Στο Νότιο Ρέθυμνο εκτάκτως ο Κικίλιας – Τεράστια μάχη με την πύρινη λαίλαπα

Ημερομηνία:

Εκτός ελέγχου είναι πια η πυρκαγιά στο νοτιο Αμάρι καθώς το νέο μέτωπο που εκδηλώθηκε το πρωί κατευθύνθηκε αρχικά προς Αποδούλου και τώρα προς Βαθιακό και Πλάτανο!

Μετά τις 3, στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 που καλεί όσους βρίσκονται στο Βαθιακό να κατευθυνθούν προς τον Πλάτανο και όσους είναι στο Αποδούλου προς Νίθαυρη.

Η φωτιά αυτήν την ώρα πέρασε μέσα από τον οικισμό Βαθιακό, ενώ απειλεί τον οικισμό Σάτα, με τις φλόγες να είναι μια ανάσα από σπίτια. Υπάρχουν πάντως έντονες αντιδράσεις από αρκετούς κατοίκους που δεν θέλουν να αφήσουν τις περιουσίες τους

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τους ανέμους να αλλάζουν απρόβλεπτα κατεύθυνση, κατευθύνοντας τη φωτιά προς νέες περιοχές.

Στο Νότιο Ρέθυμνο εκεί όπου νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης σήμανε εκ νέου συναγερμός, μετά από μεγάλη αναζωπύρωση βόρεια της Αγίας Παρασκευής, μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομαντος αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις που επιχειρούν ήδη στα διάσπαρτα μέτωπα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύονται περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για το συντονισμό τους.

Αυτή τη στιγμή στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί  συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Απομακρύνονται άνθρωποι, εκκενώνονται οικισμοί

Eυτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια, αν και από το χωριό Αποδούλου οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό. Εκεί κάποιες αποθήκες όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το πύρινο μέτωπο, έχει φτάσει έως τον Πλάτανο Αμαρίου και καίει έκταση κάτω από τον Προφήτη Ηλία, με την κατάσταση στο σημείο να είναι πολύ δύσκολη.

Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η επιχείρηση κατάσβεσης

Eξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες στα πύρινα μέτωπα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και επιχειρούν είναι εξαντλημένοι μετά από τόσες ώρες προσπαθειών. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και οι χειριστές των μηχανημάτων της τοπικής αυτοδιοίκηση που επιστρατεύτηκαν από την πρώτη στιγμή -και συνδράμουν με διανοίξεις δρόμων προκειμένου οι πυροσβέστες να έχουν πρόσβαση- αλλά και οι εθελοντές, έχουν καταπονηθεί γιατί συνεχόμενα από χθες επιχειρούν τόσες ώρες και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί και λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του τεράστιου πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, “σε πιάνει ζάλη” όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν άνθρωποι που μάχονται στο μέτωπο.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι το πύρινο μέτωπο είναι τόσο μεγάλο η συνδρομή των εναέριων μέσων είναι πολύτιμη, σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες και κατά την διάρκεια της νύχτας, ακόμη και για τους πολύ έμπειρους πυροσβέστες που έπρεπε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το “φαινόμενο της καμινάδας”.

Μεγάλες οι καταστροφές

Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

cretalive.gr

rethemnos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς...

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές,...