13.8 C
Chania
Tuesday, December 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σάλτσα μαϊντανού
Μια δόση μαγιονέζα, μισό ματσάκι μαϊντανό.
Πλένομε και ψιλοκόβομε τον μαϊντανό. Σχεδόν τον πολτοποιούμε. Ετοιμάζομε την μαγιονέζα και προσθέτομε σιγά – σιγά τον μαϊντανό χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα. Σερβίρεται με αβγά βραστά σαλάτα και πουλερικά.

Σάλτσα ταρτάρ
Μια δόση μαγιονέζα, μισό ματσάκι μαϊντανός, δύο αγγουράκια τουρσί, ένα κουταλάκι τσαγιού κάπαρη, ένα κρεμμύδι κοκκάρι ψιλοκομμένο.
Ετοιμάζομε την μαγιονέζα, προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα. Σερβίρεται με κρύο κρέας.

Σάλτσα ροκφόρ
Ένα γιαούρτι στραγγιστό, 150 γρ. τυρί ροκφόρ, δύο κουταλιές της σούπας λάδι, λίγες σταγόνες ξύδι, πιπέρι άσπρο.
Χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα το ροκφόρ με το λάδι να λιώσει το τυρί. Προσθέτομε πιπέρι, ξύδι, γιαούρτι.
Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.

Σάλτσα με κρέμα γάλακτος
Δύο φλυτζάνια μαγιονέζα, πέντε κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος.
Χτυπάτε καλά την κρέμα γάλακτος και την προσθέτετε στην μαγιονέζα.

Σάλτσα ανταλούζ
Δύο φλυτζάνια μαγιονέζα, μισό φλυτζάνι πολτός φρέσκιας ντομάτας, μια κουταλιά ψιλοκομμένη πιπεριά πράσινη, μια κουταλιά πιπεριά κόκκινη, αλάτι πιπέρι.
Παίρνομε 640 γρ. ώριμες ντομάτες, τις πλένομε, τις κόβομε σε δύο – τρία τεμάχια και τις βράζομε με λίγο αλάτι και λίγο νερό. Αφού λιώσουν τις περνάμε από τρυπητό και βάζομε τον πολτό να βράσει και να μείνει μισή φλυτζάνα. Αφήνομε να κρυώσει. Πλένομε και κόβομε τις πιπεριές σε πολύ ψιλά κομματάκια και τις προσθέτομε στην ντομάτα με λίγο πιπέρι. Τα προσθέτομε στην μαγιονέζα και ανακατεύουμε.

Σάλτσα ιβουάρ
Τρεις κουταλιές κοφτές βούτυρο, τρεις κουταλιές αλεύρι, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού κοτόζουμο, δύο κρόκοι αβγών, δύο κουταλιές σούπας γεμάτες κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι.
Βάζετε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνετε το αλεύρι να διαλυθεί. Προσθέτετε το ζουμί χλιαρό και ανακατεύετε να βράσει μερικά λεπτά και να γίνει λεία η σάλτσα. Βγάζετε από τη φωτιά, χτυπάτε τους κρόκους, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και δουλεύετε και τα δύο να γίνουν κρέμα. Την προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά να ενωθούν όλα μαζί. Σερβίρεται με κοτόπουλο βραστό κ.τ.λ.

Αβγολέμονο πηχτό
Μιάμιση φλυτζάνα γάλα, μια φλυτζάνα ζωμός, δύο κουταλιές βούτυρο, δύο κουταλιές κορνφλάουρ, αλάτι, πιπέρι, λεμόνια, δύο αβγά.
Βάζομε σε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά το γάλα, τον ζωμό, το βούτυρο, το αλάτι και πιπέρι. Κρατάμε λίγο ζωμό και διαλύομε το κορνφλάουρ. Χτυπάμε τα αβγά ρίχνοντας από σιγά – σιγά το λεμόνι. Ρίχνομε και το διαλυμένο κορνφλάουρ στα αβγά και όλο στην κατσαρόλα με το γάλα που έχομε στην σιγανή φωτιά και βράζομε μέχρι να πήξει. Την ρίχνομε την σάλτσα αυτή στην πιατέλα με τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κιμά, τους λαχανοντολμάδες, στο χοιρινό με το σέλινο, στο αρνάκι με τα ραδίκια ή σταμναγκάθι. Κουνάμε την πιατέλα να πάει το αβγολέμονο παντού.

Ντιπ με αβοκάντο
Δύο ώριμα αβοκάντο, τρεις κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, πενήντα γρ. μαγιονέζα, δύο σταγόνες ταμπάσκο, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος.
Καθαρίζετε και λιώνετε το αβοκάντο προσθέτετε όλα τα υλικά και αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.

Ντιπ μουστάρδας
Διακόσια γρ. μαγιονέζα, πενήντα γρ. μουστάρδα, λίγη πάπρικα, δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αλάτι πιπέρι.
Ανακατεύετε τα υλικά με το χτυπητήρι των αβγών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ