22.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Εφιάλτης για ασθενείς: Αυξήσεις από σήμερα σε 800 φθηνά φάρμακα – Η εξήγηση από Άδωνι Γεωργιάδη

Ημερομηνία:

Δεν φτάνει φαίνεται η ακρίβεια που χτυπάει τους πολίτες σχεδόν σε κάθε καταναλωτικό πεδίο, έρχεται και το υπουργείο Υγείας να βάλει το… λιθαράκι του για να κάνει ακόμα πιο επώδυνη την καθημερινότητα και τα οικονομικά όσων έχουν ανάγκη από φάρμακα.

Από σήμερα αυξάνονται οι τιμές σε περισσότερα από 800 (!!!) φθηνά φάρμακα, με συνέπεια να επιβαρύνεται η τσέπη των πολίτων και η πρόσβασή τους στην περίθαλψη να δυσκολεύει.

Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της επιβάρυνσης και μάλλον και της κοινωνικής δυσφορίας που αυτή θα φέρει, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να κάνει ανάρτηση για να αιτιολογήσει την εξέλιξη.

Παρουσιάσει τις αυξήσεις περίπου ως… αναγκαίες και αναπόφευκτες επειδή με τις χαμηλές τιμές υπάρχει έλλειψη.

Ο υπουργός, μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Χ, επισημαίνει πώς οι προσαρμογές της απόφασης που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις.

Μάλιστα έως και σήμερα η προμήθειά τους γίνεται μόνο μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές, προκαλώντας μια στρεβλή κατάσταση που το υπουργείο εύχεται να αλλάξει.

Να σημειωθεί εδώ ότι το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα γνωστά φάρμακα που από σήμερα πωλούνται κατά 4,5 έως και δεκάδες ευρώ παραπάνω όπως το Stedon που η τιμή του αυξήθηκε σε 9,95 ευρώ από 2,28 ευρώ, η Amoxil 4,81 ευρώ από 3,58. Επίσης η Augmentin 7,48 ευρώ από 5,94, η Zovirax 8,45 ευρώ από 6,43, το Cycloviran 88,56 ευρώ από 38,04 και πολλά άλλα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ η δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ αυξάνεται κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ