22.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη Χ-Βραζιλίας: Ο Μασκ καλεί κόσμο να βγει στους δρόμους και ο Λούλα δίνει σκληρή απάντηση

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η κρίση που ξέσπασε γύρω από την πλατφόρμα X στη Βραζιλία μπορεί να διδάξει στον κόσμο ότι «δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται τις ακροδεξιές απόψεις του Έλον Μασκ μόνο και μόνο επειδή είναι πλούσιος».

Τα σχόλια του Λούλα στο δίκτυο CNN Brasil έγιναν αφότου το ανώτατο δικαστήριο ψήφισε ομόφωνα τη Δευτέρα υπέρ της απαγόρευσης του X, το οποίο είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές του.

Η αναστολή διατάχθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή ως αποτέλεσμα της άρνησης της εταιρείας να υπακούσει στις δικαστικές εντολές που απαιτούσαν την αφαίρεση προφίλ που κατηγορούνται για διάδοση παραπληροφόρησης και το κοινωνικό δίκτυο να ορίσει έναν τοπικό νόμιμο εκπρόσωπο.

Η συζήτηση μαίνεται στη Βραζιλία για τα δικαιώματα και τα λάθη της αποτροπής πρόσβασης στην υπηρεσία περισσότερων από 20 εκατομμυρίων χρηστών – εν μέσω φόβου ότι η κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το ακροδεξιό κίνημα της χώρας επιτρέποντάς του να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου.

Χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αναμένεται να βγουν στους δρόμους το Σάββατο σε μια συγκέντρωση για την ημέρα της ανεξαρτησίας και η οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί από την οργή για τη στάση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο Μασκ ευθυγραμμίστηκε ασύστολα με το ριζοσπαστικό πολιτικό κίνημα του Μπολσονάρου και υπερασπίστηκε τον πιο σημαντικό διεθνή φίλο του πρώην προέδρου, τον Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη, ο δεξιός μεγιστάνας της τεχνολογίας κοινοποίησε μια πρόσκληση για τη διαδήλωση του Σαββάτου στους 196 εκατομμύρια followers του. Σύμφωνα με την ανάρτηση οι Βραζιλιάνοι θα συμμετάσχουν σε «πορεία για την ελευθερία, διαμαρτυρόμενοι για δικαστική υπερβολή και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του λόγου».

Εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα ο Μασκ είχε κοινοποιήσει μια άλλη ανάρτηση που διαφήμιζε την πορεία των Μπολσονάριστα. Ισχυρίστηκε ότι «πατριώτες Βραζιλιάνοι» ετοιμάζονταν να «πλημμυρίσουν» την οικονομική καρδιά του Σάο Πάολο για να απαιτήσουν την παραπομπή του Αλεξάντρ ντε Μοράες, του δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου πίσω από την αρχική απαγόρευση του X.

Ο Μασκ επιχείρησε να παρουσιάσει την αναστολή του X ως μέρος ενός αυταρχικού αριστερού σχεδίου για να φιμώσει τις συντηρητικές φωνές.

Η απαγόρευση επικυρώθηκε τη Δευτέρα από επιτροπή πέντε ανώτατων δικαστών. «Κανείς δεν μπορεί να επιδιώξει να ασκήσει τις δραστηριότητές του στη Βραζιλία χωρίς να συμμορφωθεί με τους νόμους και το ομοσπονδιακό σύνταγμα», υποστήριξε ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Κριστιάνο Ζανίν.

Ο Πέδρο Ντόρια, ένας Βραζιλιάνος αρθρογράφος που γράφει συχνά για τη διασταύρωση τεχνολογίας και πολιτικής, είπε ότι ανησυχεί ότι ο Μοράες πήγε πολύ μακριά την προσπάθειά του να απαλλάξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αντιδημοκρατικές ακροδεξιές φωνές. Εξέφρασε επίσης σοκ από την «αρκετά παράλογη» απόφαση της περασμένης εβδομάδας να απαγορεύσει τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) για πρόσβαση στο X, τιμωρώντας τις χρήσεις αυτής της τεχνολογίας με ημερήσιο πρόστιμο 50.000 ρεάλ (6.760 £).

Ωστόσο, ο ίδιος απέκρουσε την προσπάθεια του Μασκ να απεικονίσει τον εαυτό του ως λαμπαδηδρόμο της ελευθερίας του λόγου, λέγοντας ότι υπό την ηγεσία του ο Χ είχε μπλοκάρει περιεχόμενο κατά τις τουρκικές εκλογές του Μαΐου 2023. Η πλατφόρμα ανέφερε τότε ότι η κίνηση ήταν «ανταπόκριση στη νομική διαδικασία και για να διασφαλιστεί ότι το Twitter παραμένει διαθέσιμο στον λαό της Τουρκίας».

«Μιλάει για την ελευθερία του λόγου, αλλά δεν την ασπάζεταιι», λέει ο Ντόρια για τον ιδιοκτήτη του X, ο οποίος σε ανάλυση δεδομένων του 2023 από την πύλη τεχνολογικών πληροφοριών Rest of World, είπε ότι είχε δεχτεί το 83% των κυβερνητικών αιτημάτων στους πρώτους έξι μήνες υπό τον έλεγχο του Μασκ. Ο Μασκ ανέφερε την ανάγκη συμμόρφωσης με τους τοπικούς νόμους σε χώρες όπως η Ινδία.

«Απλώς συγκρίνετε πώς ενήργησε στην Τουρκία σε σύγκριση με το πώς ενεργούσε στη Βραζιλία. Όταν οι Τούρκοι του ζήτησαν να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς […] τους μπλοκάρει και μετά μπαίνει στο Twitter και λέει: «Λοιπόν η επιλογή θα ήταν να μπει μπλόκο σε ολόκληρη τη χώρα και δεν το κάνω αυτό».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...