Στην προαναγγελία της παροχής οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες που έχουν κλειστά σπίτια, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Το κράτος θα επιδοτήσει όσους έχουν ένα σπίτι κλειστό, προκειμένου να το ανοίξουν και να το εκμεταλλευτούν οικονομικά, δηλαδή να το νοικιάσουν, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εξήγησε μάλιστα, πως τα κλειστά σπίτια στη χώρα μας είναι 500.000. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τους πολίτες που έχουν κλειστά σπίτια», είπε και συμπλήρωσε πως «είμαστε σε συνεργασία με την Ευρώπη» για το συγκεκριμένο θέμα. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στο επίδομα ανεργίας, για το οποίο επίσης αναμένονται εξαγγελίες στη ΔΕΘ.
«Ένα κλειστό ακίνητο που δεν μπορούν να το ανοίξουν, γιατί δεν έχουν τα λεφτά ή δεν τους περισσεύουν τα λεφτά να το ανακαινίσουν ή να κάνουν κάποιες εργασίες, αυτό με κάποιον τρόπο το Κράτος, σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί με βάση τα δεδομένα της χώρας τα οικονομικά, να το επιδοτήσει. Και να δώσει και φορολογικά κίνητρα σε αυτόν που έχει ένα κλειστό σπίτι για κάποια χρόνια, να το ανοίξει και να το νοικιάσει σε μακροχρόνια μίσθωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και να πάρει η Κυβέρνηση μια απόφαση, που δεν θα πάρει τέτοια απόφαση, να πει ότι τα AirBnB γίνονται μακροχρόνιες μισθώσεις, άντε να επιστρέψουν περίπου 10.000 ακίνητα, ενώ οι ελλείψεις είναι πολλές περισσότερες. Είναι 100 -200 -300 χιλιάδες και τα κλειστά σπίτια φαίνεται ότι είναι 500.000. Άρα, ένας τομέας της οικονομίας που είναι το AirBnB που φέρνει έσοδα στο Κράτος, 600 εκατομμύρια εισέπραξε το Κράτος την τελευταία φορά που μετρήθηκε αυτό, δηλαδή απ’ τις φορολογικές δηλώσεις» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, ωστόσο εστίασε στα δύο σημαντικά προβλήματα, με το πρώτο να αφορά στο στεγαστικό, για το οποίο αναμένονται εξαγγελίες στη ΔΕΘ και κατόπιν θα εξηγηθούν στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
Στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Παύλος Μαρινάκης είπε πως είναι από τις πιο δύσκολες επαγγελματικές ομάδες και πως η κυβέρνηση δεν θέλει να τους βάλει όλους απέναντί της, αλλά να έχει λογική η αμοιβή τους, δηλαδή το άθροισμα του ετήσιου εισοδήματός τους να μην είναι μικρότερο από αυτό των εργαζομένων τους.
«Θα ανακοινωθούν στοχευμένες παρεμβάσεις στη ΔΕΘ. Δεν θα δούμε ούτε φέτος καλάθι με τη λογική πρόσκαιρων παροχών που θα ανακουφίσουν τους πολίτες αλλά δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον στόχο που θέλουμε» εξήγησε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε πως «τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας», επικαλούμενος στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ.
Μάλιστα, επεσήμανε πως το 45,7% των εργαζομένων παίρνει μισθό πάνω από 1.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «σταδιακά γινόμαστε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα», δεδομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και της καταπολέμησης της ανεργίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της η απασχόληση των νέων έχει αυξηθεί κατά 28,9%.