21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Επί Προσωπικού: Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές Χανίων για την παραγραφή των Τροχαίων Εγκλημάτων

Ημερομηνία:

Υπ όψιν κ.κ. Βουλευτών

Βαλυράκης Σήφης

Δαμιανάκης Ευτύχιος

Κουρουπάκη Ευαγγελία

Μαρκογιαννάκης Χρήστος

Κοιν. ΜΜΕ Χανίων

Ο νόμος 3904/2010 για την «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» που ψηφίστηκε πέρισυ το Δεκέμβρη με την ψήφο των περισσοτέρων από εσάς περιέχει μια σειρά ευεργετικές διατάξεις για τους δράστες τροχαίων εγκλημάτων που κωδικοποιούνται στο άρθρο 31, παράγραφος 1.

Μια σειρά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα αναμεσα τους η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος.   “Κρίνεται ότι είναι ανάγκη μερικές αξιόποινες πράξεις που δεν εμφανίζουν «εγκληματικό άδικο» και στην ουσία πρόκειται για πράξεις με μικρή κοινωνική απαξία και οι οποίες σήμερα είναι πλημμελήματα και επιβαρύνουν υπέρμετρα τα πινάκια των δικασίμων των Μονομελών Πλημμελειοδικείων να «υποβιβασθούν» αυτές σε πταίσματα και να δικάζονται από τα Πταισματοδικεία.”   Αν η παραπάνω επιχειρηματολογία (εισηγητική έκθεση) σας έπεισε τότε, προφανώς και δεν μπορεί να σας πείσει σήμερα.

Σήμερα αποκαλύπτεται πως σαν συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης εκτός των άλλων, δεκάδες υποθέσεις πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οδηγούνται στην παραγραφή χάρη στη ρύθμιση Καστανίδη μια και η τοποθέτηση  παράνομων διαφημιστικών πινακίδων (διαρκές έγκλημα κατά τον Άρειο Πάγο) μετετράπη σιωπηρά σε πταίσμα με αποτέλεσμα έκτος των άλλων την παραγραφή του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δεδομένοι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά το ανακριτικό έργο αυτών των εγκλημάτων  οδηγεί στην παραγραφή  του το σύνολο σχεδόν των εκκρεμουσών υποθέσεων.

Η σκοπιμότητα αυτών των ρυθμίσεων σε μια χώρα που βρίσκεται στην θλιβερή πρωτοπορία σε αριθμό τροχαίων συγκρούσεων και θυμάτων απ αυτές είναι στην κρίση του καθένα.

Αλλά αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η δυνατότητα να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων. Στο σχέδιο νόμου για  τη «Δίκαιη  Δίκη και  και την εύλογη διάρκεια αυτής» που  συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής  την Πέμπτη 1 του Μαρτίου  κατατέθηκε τροπολογία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Β. Μουλόπουλο που  ζητά την κατάργηση του άρθρου 31 παρ 1 και την επαναφορά των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. στην αρχική τους μορφή.

Στο όνομα των εκατοντάδων συνανθρώπων μας πού έχασαν τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς, στο όνομα των δεκάδων συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους  από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που η ζωή τους συντρίφτηκε από τροχαία εγκλήματα σας καλούμε  να υποστηρίξετε  την υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας που θα σταματήσει την παραγραφή και την αμνήστευση δεκάδων τροχαίων εγκλημάτων.

Είναι προφανές πως στη συζητούμενη τροπολογία δεν χωρά το άλλοθι καμιάς «κομματικής πειθαρχίας» αλλά υπάρχει πλήρης και αποκλειστική προσωπική ευθύνη.

Με απαισιοδοξία

Μανόλης Χουρδάκης

Ιζαμπέλα Χουρδάκη

Μαριάννα Χριστιανάκη – Ζαχαριουδάκη

Μάρκος Γαλανάκης

Άννα Ντουντουνάκη

γονείς θυμάτων Τροχαίων Εγκλημάτων,

Γαβριήλ Τσουντάνης αδελφός θύματος

Γεώργιος Αρχοντάκης Χειρουργός Πρόεδρος Συλ. ΠΡΟ.Τ.Α

Αντώνης Κρασουδάκης Χειρουργόος

Νίκος Μουδάκης μέλος ΠΡΟ.Τ.Α

Άννα Θεοδωράκη μέλος ΠΡΟ.Τ.Α

Γιάννης Γαβριλάκης μέλος ΠΡΟ.Τ.Α

Ελευθερία Κατζουράκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία...

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...