19.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή: Η ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι τις ανάγκες του λαού

Ημερομηνία:

Τις σοβαρές ανησυχίες που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων – Δαμάστας, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού, που έχει καταδικαστεί να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα και να ζει μέσα στην ενεργειακή φτώχεια.

Το συγκεκριμένο έργο που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ για τη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV, θα συνδέσει τον υποσταθμό της περιοχής Νεροκούρου Χανίων με τον υποσταθμό της Δαμάστας Ηρακλείου. Εντάσσεται στην ευρύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή, με την Κρήτη να αποτελεί τον «κόμβο» σε ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, που χαράσσονται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, στους οποίους η κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τον λαό μας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε πως η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης με πυλώνες ύψους έως και 33 μέτρων, θα προξενήσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ κανείς δεν έχει απαντήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία των κατοίκων. Τα παραπάνω έχουν επισημανθεί και από δημόσιες τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων, όπως είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ ενάντια στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουν γνωμοδοτήσει με ομόφωνες αποφάσεις, τα Δημοτικά Συμβούλια Χανίων και Αποκόρωνα. Επίσης, την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει δεκάδες φορείς των Χανίων.

Το συγκεκριμένο έργο είναι απαραίτητο για το ενεργειακό σύστημα του νησιού της Κρήτης, επισήμανε στην απάντησή της η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπερασπιζόμενη τη συγκεκριμένη επιλογή και ξεκαθαρίζοντας κυνικά ότι δεν επελέγη η λύση της υπογειοποίησης, της πόντισης δηλαδή της γραμμής στη θάλασσα, γιατί κοστίζει πολύ περισσότερο.

«Βάζετε στον προσκρούστη την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά δίνετε δισεκατομμύρια ευρώ για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, δίνετε αφειδώς εκατομμύρια στους ενεργειακούς ομίλους και την πράσινη ανάπτυξη», επισήμανε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι τελικά στόχος και αυτού του έργου είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι ανάγκες του λαού. Σημείωσε ότι παρά και τις απειλές του ΑΔΜΗΕ κατά των κατοίκων που ανησυχούν και κινητοποιούνται, οι αγώνες τους θα συνεχιστούν και το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό τους.

Ο λαός δεν μπορεί να κερδίσει εάν δεν χάσει το κεφάλαιο, σημείωσε και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, κλπ., γενναία μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα και κατάργηση των πράσινων χαρατσιών στους λογαριασμούς ενέργειας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει...

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην...

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες...